www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Εγκαθιδρύοντας τη Διπλωματία – Αίτημα για Άμεση και Άνευ Όρων Εκεχειρία από το Κίεβο

282e0e48c71ce99fc89eb0de5497eb3b no watermark
Κοινοποίηση

Η Ουκρανία Ζητά Άμεση Εκεχειρία

Σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας και με τη δημοσιοποίηση προτάσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα την ανάγκη για «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός στην χώρα. Αυτή η έκκληση έρχεται καθώς μια ουκρανική αντιπροσωπεία φτάνει στο Λονδίνο για συνομιλίες με δυτικούς συμμάχους.

Συνομιλίες στο Λονδίνο

Αξιωματούχοι από τις Η.Π.Α., την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Παρόλα αυτά, η ακύρωση της συμμετοχής του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μάρκο Ρούμπιο, στις συνομιλίες έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα θετικών εξελίξεων στον διπλωματικό τομέα. Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη αποχώρηση από τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης, εάν δεν υπάρξει άμεση πρόοδος, προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση πίεσης στην κατάσταση.

Διαπραγματεύσεις και Θέσεις της Ουκρανίας

«Επιμένουμε σε μια άμεση, πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, επαναλαμβάνοντας ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας. Η Γιούλια Σβιρεντένκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί. «Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», υπογραμμίζει η Σβιρεντένκο.

Η δήλωσή της προήλθε καθώς ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, σε δημοσίευμά του, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από το Κίεβο απάντηση για ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που προτείνει, το οποίο περιλαμβάνει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του NATO.

Αυτές οι εξελίξεις προδιαγράφουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και την επικείμενη κατεύθυνση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τον Ζελένσκι να τονίζει την ανάγκη για σταθερότητα και ειρήνη, με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.