www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Θέση Μερτς κατά εκλογών και υποστήριξη για ειδικό δικαστήριο Ρωσικών εγκλημάτων πολέμου

67798a0e1b9629b906dcd53b946ea734 no watermark
Κοινοποίηση

Διπλωματικές Εξελίξεις για την Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε πρόσφατα την εισήγηση του προεδρικού γραφείου των Ηνωμένων Πολιτειών για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία. Αντιθέτως, υποστήριξε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα αναλάβει την έρευνα και την δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Αυτή η θέση εκφράζει μια σημαντική διαφοροποίηση στη στάση των δύο πλευρών απέναντι στην τρέχουσα κρίση.

Η θέση του καγκελαρίου για τις εκλογές

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD από το Κίεβο, ο κ. Μερτς επισήμανε την ύπαρξη «εκπληκτικά υψηλού βαθμού συμφωνίας» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο, τόνισε την αδυναμία των εκλογών στη χώρα, εξηγώντας ότι “το ουκρανικό σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο πολέμου”. Υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού αυτού του νομικού πλαισίου, αναφερόμενος στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη της χώρας.

Υποστήριξη για νομική δίωξη των εγκλημάτων πολέμου

Από την άλλη πλευρά, ο καγκελάριος Μερτς εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία της ΕΕ να συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο για την διερεύνηση των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των πράξεων που διαπράττει η Ρωσία υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι «η τιμωρία αυτών των εγκλημάτων είναι αυτονόητη». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν διεθνείς θεσμοί που είναι κατάλληλοι να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη, επιβεβαίωσε δε την ανάγκη για μια συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Σημασία για τις διεθνείς σχέσεις

Η τοποθέτηση του καγκελάριου Μερτς υποδηλώνει μια στήριξη στις διεθνείς νόρμες σχετικά με τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία. Η κοινή θέση Γερμανίας και ΕΕ δείχνει τη δέσμευση της Ευρώπης να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να διασφαλίσει την ευθύνη για τις ενέργειες που διακυβεύουν την παγκόσμια ασφάλεια. Η απόφασή του να υποστηρίξει το ειδικό δικαστήριο ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την αναγνώριση και την αποδοχή των διεθνών κανόνων, ιδίως σε περιόδους συγκρούσεων και κρίσεων.