Διαπραγματεύσεις για την Ειρήνη στην Ουκρανία
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία με «μαχητικό» αλλά ταυτόχρονα «εποικοδομητικό» πνεύμα. Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στη Σαουδική Αραβία με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία, που περιλαμβάνει φονικές επιδρομές ρωσικών και ουκρανικών drones στις περιοχές του Κιέβου και Ραστόφ.
Κατά τη διάρκεια παράλληλων συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών, και Ρώσων και Αμερικανών, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τη δυνατότητα συμφωνίας για παύση των επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων και των δύο πλευρών, έπειτα από τρία χρόνια διενέξεων που ξεκίνησαν με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Το Σάββατο το βράδυ, μια ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο, που περιγράφηκε ως «μαζική» από τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκα και παιδί. Επιπλέον, η επίθεση προκάλεσε σοβαρές πυρκαγιές και καταστροφές σε πέντε συνοικίες. Από την άλλη πλευρά, στον τομέα της Ραστόφ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πλήγμα ουκρανικού drone σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό περιφερειάρχη Γιούρι Σλιούσαρ.
Η Ουκρανία, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, σημειώνει ότι είναι έτοιμη για την κήρυξη μιας «πλήρους» κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, αυτή η επιλογή μοιάζει δύσκολη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να μην την υποστηρίξει όσο υπάρχουν ακόμα στρατεύματα στην παραμεθόριο περιοχή Κουρσκ.
«Ελπίζουμε να σημειώσουμε τουλάχιστον κάποιες προόδους», δήλωσε ο Γκριγκόρι Καράσιν, ένας από τους διαπραγματευτές της Ρωσίας, σε δημόσια ρωσική τηλεόραση. Ο ίδιος περιέγραψε το πνεύμα των συνομιλιών ως «μαχητικό και εποικοδομητικό». Ο Σεργκέι Μπεσέντα, στέλεχος της FSB, υπογράμμισε ότι το προφίλ των παρόντων διαπραγματευτών διαφέρει σημαντικά από εκείνο των μελών της ρωσικής αντιπροσωπείας στις προηγούμενες συνομιλίες. Αξιοσημείωτο είναι πως στην προηγούμενη διαπραγματευτική ομάδα ηγήθηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών με μεγάλη πείρα.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει καθορίσει νέα δεδομένα, ενισχύοντας την πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε: «Δεν θεωρώ τον Πούτιν κακό τύπο». Πρόσθεσε ότι προσευχήθηκε για τον πρώην πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας περιστασιακής ατυχίας του.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την Ουκρανία να διαπιστώνει ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αναζητώντας τη βέλτιστη χρονική στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας. Παρά τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τη Ρωσία να προχωρεί σε επιθέσεις και την Ουκρανία να ανταποδίδει, χτυπώντας εφοδιασμούς της ρωσικής πλευράς.
Η Ουκρανία επιδιώκει με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις να καταλήξει σε συμφωνία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, που θα περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, έχει αναλάβει τον ρόλο να πιέσει για την υιοθέτηση μιας γενικής κατάπαυσης των εχθροπραξιών.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα επισημαίνει ότι έως τώρα δεν έχει συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον, παρά μόνο στη σταδιακή παύση επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών. Η ρωσική πλευρά ενδέχεται να επιδιώξει να επιβάλει τους όρους των «διαβαθμίσεων» που ανέφερε ο Πούτιν σχετικά με τις εκεχειρίες, ανησυχώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει την εκεχειρία για στρατολόγηση ή προμήθεια νέων όπλων.
Οι συνομιλίες αναμένονται να εστιάσουν σε τεχνικές πτυχές της προσωρινής αναστολής των εχθροπραξιών, προσδιορίζοντας ποιες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνονται και πώς θα ελέγχεται η εφαρμογή της συμφωνίας. Σημαντική είναι η συμμετοχή της Ευρώπης στη διαδικασία αυτή, με τις προσπάθειες των ηγετών της, όπως ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν, να ακουστεί η φωνή της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύντομα αναμένεται σύνοδος στο Παρίσι, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος θα είναι παρών, μαζί με υποστηρικτές της χώρας, ελπίζοντας σε περαιτέρω νομοθετική και διπλωματική στήριξη.