Το Στρατηγικό Σχέδιο της Ευρώπης για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα ως το 2040
Αυτή την περίοδο, οι βάσεις για τον οδικό χάρτη που θα καθοδηγήσει το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2040 εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει το Όραμά της για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, καθώς και την κατεύθυνση προς το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2027. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού που να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις αναδυόμενες προτεραιότητες της Ευρώπης.
«Οι ανακοινώσεις συνδυαστικά προσδιορίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επηρεάσουν τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το θεσμικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-2034», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας.
Ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027 και τις αναγκαίες αλλαγές. Αυτή η διαδικασία απαιτεί συνεχή και αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση με τους γεωργούς, τους φορείς της αλυσίδας τροφίμων και την κοινωνία των πολιτών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τις ιδέες τους».
Βασικές Κατευθύνσεις της ΚΑΠ μετά το 2027
Οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2027, εστιάζουν σε μια σειρά ζητημάτων. Στόχος είναι η καλύτερα στοχευμένη οικονομική στήριξη, η συνύπαρξη του αγροτικού τομέα με τη φύση, η ανανέωση των γενεών, η επισιτιστική ανεξαρτητοποίηση και η αναθεώρηση της προσέγγισης στη χρηματοδότηση.
Καλύτερα στοχευμένη στήριξη: Η επισιτιστική ασφάλεια και η προστασία της φύσης είναι κρίσιμες για την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν προκλήσεις. Η ΚΑΠ πρέπει να προσφέρει στοχευμένη στήριξη στους γεωργούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, προωθώντας θετικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Οι δημόσιες επιδοτήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στους γεωργούς που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή τροφίμων.
Συνύπαρξη του αγροτικού τομέα με τη φύση: Μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία προσφέρει νέες ευκαιρίες για γεωργούς, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η βιολογική παραγωγή και οικολογικές πρακτικές. Η ΚΑΠ θα αξιολογήσει τρόπους για να υποστηρίξει τους γεωργούς στη μείωση εκπομπών αερίων προερχομένων από τη γεωργία.
Ανανέωση γενεών: Η βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ευρώπη εξαρτάται από τους νεαρούς γεωργούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει στρατηγική ανανέωσης γενεών για να θωρακίσει το μέλλον της γεωργίας.
Επισιτιστική ανεξαρτησία: Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για βασικά αγαθά, κάτι που απαιτεί στρατηγική μείωσης αυτής της εξάρτησης.
Νέα προσέγγιση χρηματοδότησης: Η υπάρχουσα κατάσταση χρηματοδότησης της ΕΕ απαιτεί αλλαγές για να πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους. Μια νέα προσέγγιση θα πρέπει να διαθέτει προγράμματα για κάθε κράτος-μέλος και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας για την ανάπτυξη στρατηγικών τομέων.