Οι Αντιδράσεις για το «Polo» του Light και η Παρουσίαση Τοξικών Στερεοτύπων στην ΕΡΤ
Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί σάλος γύρω από το νέο κομμάτι του καλλιτέχνη Light με τίτλο «Polo», το οποίο περιλαμβάνει στίχους που ενσωματώνουν στοιχεία ρατσισμού και μισαναπηρισμού. Οι αντιδράσεις υπήρξαν την ίδια στιγμή σφοδρές, με την ΕΣΑμεΑ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ρητορική ως ρητορική μίσους και προτροπή σε βία. Η οργάνωση αυτή κάλεσε τόσο τις διαδικτυακές πλατφόρμες όσο και τη μουσική βιομηχανία να ευαισθητοποιηθούν και να αντιδράσουν κατά της διάδοσης τέτοιων φαινομένων.
Η εκτενή αναφορά του θέματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε απολογία του τράπερ, ο οποίος προέβη σε αλλαγές στους στίχους που προκάλεσαν αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, παραδέχθηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει το βαθμό προσβολής των στίχων του και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τις δηλώσεις του. Παρά την απολογία του, η αναπαραγωγή και προώθηση τοξικών στερεοτύπων από το συγκεκριμένο είδος μουσικής δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο, κάτι που αποτελούσε αναμενόμενη αντίδραση για πολλούς, ειδικά τους θαυμαστές του.
Ειδικότερα, ο Light είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του είδους, και η επίδραση που έχει στο κοινό, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, προκαλεί ανησυχία. Η καταδίκη των στίχων του επήλθε από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της δικής του. Μέχρις εδώ, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον το θέμα θα είχε προσεχθεί καλύτερα στο μέλλον. Όμως, η κατάσταση πήρε μια νέα τροπή.
Μια άλλη ανησυχητική παρουσίαση τοξικών στερεοτύπων συνέβη μέσω της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ). Στις 4 Μαΐου, η ΕΡΤ προέβαλε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Το Τερατόσπιτο», παραγωγής 2006, η οποία είναι γεμάτη από αποδεδειγμένα τοξικά στερεότυπα. Οι χαρακτηρισμοί και οι προσβλητικές φράσεις που ακούγονται σε διάφορες σκηνές, όπως «Καθυστερημένα είσαστε;» δείχνουν ότι ομορφαίνουν αρνητικές συμπεριφορές και στερεότυπα, τα οποία αρκετές φορές επηρεάζουν άμεσα τα νεότερα παιδιά.
Ανάμεσα στα παραδείγματα που δόθηκαν, ακούγονται φράσεις όπως «ήρθαν οι μπάτσοι», «είσαι ηλίθιος» και άλλες που αναπαράγουν μορφές μπούλινγκ και κοινωνικής υποτίμησης. Μάλιστα, η παρουσία τους σε παιδική ταινία είναι ακόμα πιο ανησυχητική δεδομένου ότι αυτές οι παραγωγές απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, τα οποία ενδέχεται να μην έχουν τα εργαλεία να κατανοήσουν την τοξικότητα αυτών των μηνυμάτων. Ενώ οι γονείς θα προτιμούσαν να βασίζονται στην ΕΡΤ για να κρίνουν την κατάλληλη ψυχαγωγία για τα παιδιά τους, είναι προφανές ότι μπορεί να καταλήξουν σε ακούσιες αναπαραγωγές επιβλαβών στερεοτύπων.
Η ευθύνη της ΕΡΤ, ως δημόσιου φορέα, είναι μεγαλύτερη και ενδέχεται να επιφέρει ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες σε περιπτώσεις που συνοδεύονται από τόσο σοβαρές συμπεριφορές. Αν ο Light, ως ιδιώτης καλλιτέχνης, αντιμετωπίζει κριτική για τις επιλογές του, η ΕΡΤ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην επιλογή υλικού που απευθύνεται σε νεαρό κοινο. Ο χρόνος θα δείξει εάν και πότε θα υπάρξει μία αντίστοιχη απολογία από πλευράς της ΕΡΤ για την προβολή τέτοιων περιεχομένων.