www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμια Κρίση: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Προειδοποιεί για τους Πολέμους και τη Χαμένη Ελπίδα της Ειρήνης

Cabaed1e7c3e9e519a7e2d7db48245b2 no watermark
Κοινοποίηση

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Ο κόσμος σπαράσσεται από πολέμους και έχει «τυφλωθεί» από το κυνήγι της κυριαρχίας

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, τη μεγάλη ανησυχία του για έναν κόσμο που σπαράσσεται από τους πολέμους και έχει “τυφλωθεί” από το κυνήγι της στρατιωτικής κυριαρχίας. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου τόνισε την “χρόνια” αποτυχία του οργανισμού να εγγυηθεί την ειρήνη.

“Από το Σουδάν μέχρι την Ουκρανία, από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι την Αϊτή, η βία έχει εξελιχθεί σε δείκτη της εποχής μας”, υπογράμμισε ο Γκράντι. Η έκκληση του είναι επιτακτική, καθώς οι συγκρούσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, θεωρούνται ότι “τροφοδοτούνται από το ίδιο, διεστραμμένο αλλά ισχυρό φάντασμα: ότι η ειρήνη είναι για τους αδύναμους”.

Η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ένας πόλεμος είναι η πλήρης ήττα του αντιπάλου, έχει οδηγήσει σε επακόλουθες ανθρωπιστικές κρίσεις, με χιλιάδες ζωές να καταστρέφονται. “Σε αυτόν τον κόσμο που έχει ‘τυφλωθεί’ από την ιδέα ότι μόνο μια συνολική στρατιωτική νίκη μετράει, είναι αναμενόμενο τα πρότυπα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να παραμερίζονται”, σημείωσε ο Γκράντι, επικαλούμενος παραδείγματα όπως το Σουδάν και η Ουκρανία.

Ο Ύπατος Αρμοστής παραδέχθηκε ότι η αλήθεια που εκφράζει δεν είναι νέα, αλλά δυστυχώς, αφορά την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας. Κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να αναλάβουν την πρωταρχική τους ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης, αναγνωρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνουν έχει διαρκέσει χρόνια.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να κατονομάσει ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν προβεί σε δραστική μείωση της εξωτερικής βοήθειας. Τόνισε ότι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία προάγει τη σταθερότητα.

“Το πάγωμα ή η περικοπή των προϋπολογισμών για τη βοήθεια έχουν ήδη μοιραίες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους”, προειδοποίησε. “Η εγκατάλειψη των εκτοπισμένων στην τύχη τους και η αποχώρηση από την υποστήριξη των χωρών υποδοχής, οι οποίες συχνά είναι εύθραυστες, υπονομεύουν τελικά τη δική μας σταθερότητα”, επισήμανε ο Γκράντι.