Ομιλία Κυριάκου Πιερρακάκη στο ΔΝΤ: Μια Νέα Αρχή για την Ελληνική Οικονομία
Κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, συζήτησε την δύσκολη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και τους τρόπους με τους οποίους έχει επιτευχθεί η οικονομική της ανάκαμψη. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Μονοπάτια προς την Ευημερία – Πολιτικές και Συνεργασίες για την Επιτυχία», και εστίασε στις θετικές οικονομικές εξελίξεις της χώρας σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις.
Η ομιλία του Πιερρακάκη σημείωσε τη σημαντική αλλαγή στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί από αρνητικό παράδειγμα σε έναν παράγοντα θετικών εξελίξεων. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση έρχεται 15 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη δεκαετία που ακολούθησε, κατά την οποία η χώρα υπέστη σοβαρές οικονομικές απώλειες.
Αναλύοντας την πορεία προς την ανάκαμψη, ο Πιερρακάκης ανέφερε ότι το 2019 αποτέλεσε σημείο καμπής, με την κυβέρνηση να υλοποιεί μεταρρυθμιστικές πολιτικές που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο 6 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, με την Ελλάδα ανάμεσα σε αυτά, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής συνέπειας και της ανάγκης διαχείρισης των πλεονασμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των οικονομικών της επόμενες γενιές. Σημαντικοί πυλώνες της πολιτικής περιλαμβάνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν σε μια πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία. Έφερε παραδείγματα, όπως την αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την εξάλειψη περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χρησιμοποίησε μια αναλογία για να επισημάνει ότι παρόλο που η Ελλάδα είχε το κατάλληλο «υλικό» (δηλαδή τις φυσικές δυνατότητες), η απουσία ενός σωστού «λογισμικού» (θεσμικό πλαίσιο και νοοτροπία) είχε κρατήσει πίσω την ανάπτυξή της. Σημείωσε ότι οι τομείς όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα και οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων αρχίζουν να ανακτούν τη δυναμική τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε επίσης σε ένα άρθρο του Τόμας Φρίντμαν στη New York Times, το οποίο δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα που η Ελλάδα υπέγραφε το πρώτο μνημόνιο. Η αναφορά στο άρθρο υποδηλώνει ότι η επενδυτική προοπτική της χώρας δεν εξαρτάται μόνο από την απόδοση των κρατικών ομολόγων, αλλά και από την επιστροφή των νέων Ελλήνων, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή τα τελευταία χρόνια.
«Αν τους δείτε να φεύγουν από τη χώρα, ξεκινήστε να πουλάτε. Αν τους δείτε να επιστρέφουν ή να μένουν, αρχίστε να αγοράζετε», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι σε θέση να αναλάβει το κόστος των μεταρρυθμίσεων και να απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειάς της.