www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προαγωγή της Διπλωματίας στην Ουκρανία: Σημαντικές Επαφές ΗΠΑ και Ευρωπαίων στο Παρίσι ενόψει Συνάντησης στο Λονδίνο

3e3b2995fc5b90f1dc7ef33d5192461b no watermark
Κοινοποίηση

Η Διπλωματική Εξέλιξη στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε συνομιλίες σήμερα στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του προεδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Αυτές οι επαφές αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, ειδικά από τη στιγμή που οι προσπάθειες του πρώην προεδρου Τραμπ για μια κατάπαυση του πυρός δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει την επιθυμία του να τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι απογοητευμένος και από τις δύο πλευρές: τη Μόσχα και το Κίεβο.

«Όλοι επιθυμούν ειρήνη. Μια σταθερή και βιώσιμη ειρήνη. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά τον συντονισμό», δήλωσε ο Μακρόν κατά την υποδοχή του Ρούμπιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ μια φωτογραφία με τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, προσδιορίζοντας τις συναντήσεις ως «πολύ παραγωγικές» στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Νωρίτερα, ο Μακρόν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γαλλία χαιρέτισε τις «εξαιρετικές συνομιλίες» που διεξήχθησαν στο Παρίσι, συμμετέχοντας αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία για πρώτη φορά. Αναμένεται νέα συνάντηση των εκπροσώπων αυτών των πέντε χωρών στην επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη ότι μπορεί να περιθωριοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Ξεκινήσαμε σήμερα στο Παρίσι μια διαδικασία που είναι θετική και στην οποία συνεργάζονται οι Ευρωπαίοι», δήλωσε η γαλλική προεδρία, υποδηλώνοντας τη σημασία της συνεργασίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Γουίτκοφ και στη συνέχεια τον Ρούμπιο για ένα γεύμα εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των θεμάτων που εξετάστηκαν.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου, καθώς και οι ομόλογοί του από τη Βρετανία και τη Γερμανία, είχαν συναντηθεί με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα όπως η εκεχειρία και οι εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Γερμάκ τόνισε ότι οι συζητήσεις επρόκειτο να οδηγήσουν σε «ένα δίκαιο και διαρκές ειρηνικό αποτέλεσμα», αναφερόμενος σε μια πλήρη εκεχειρία και μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη για την Ουκρανία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, συνεχίζει να στοχεύει σε άλλες στρατηγικές υποδομές. Τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συζητήσει ζητήματα εδαφικής τελικής λύσης μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η εκεχειρία.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τους προβληματισμούς του σχετικά με τον Γουίτκοφ, κατηγορώντας τον ότι «διασπείρει το ρωσικό αφήγημα» σχετικά με τον πόλεμο. Προσδιορίζοντας τις συναντήσεις του Παρισιού, το Κρεμλίνο τις παρουσίασε ως μία ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με τις συζητήσεις του Γουίτκοφ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία δήλωσαν ότι οι συζητήσεις στο Παρίσι θα περιλάμβαναν επίσης την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Γουίτκοφ προγραμματίζει να μεταβεί το Σάββατο στη Ρώμη για δεύτερο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί. Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες συναντήσεις χαρακτηρίστηκαν θετικές, οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ότι οι διαφωνίες παραμένουν σημαντικές και οι συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.