www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προτάσεις για Ειρηνική Λύση στην Ουκρανία από τον Πρόεδρο Τασούλα στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

2cffbc093b71f6e773b2d8f68dbf6e5c no watermark
Κοινοποίηση

Σημαντικές Παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας» στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διεξήχθη στα Τίρανα. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κύριος Τασούλας υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των αρχών και αξιών μας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Προέτρεψε σε αναγνώριση της ευθύνης μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι «μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία». Αυτό, όπως τόνισε, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος Τασούλας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις ειρηνικές προσπάθειες της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας την πολιτική βούληση της ουκρανικής ηγεσίας. Επιπλέον, η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα μπορούσε, όπως είπε, να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των άμεσων απειλών για την ασφάλεια, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της μακρόχρονης ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας. Όπως ανέφερε, «με γνώμονα την τήρηση του διεθνούς δικαίου, τις κοινές αξίες και τον αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση». Ανέφερε δε, ότι η βία και οι απώλειες πρέπει να τερματιστούν άμεσα και υπογράμμισε τη σημασία της αποδοχής του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες εγγυήσεις για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον. Τόνισε επίσης ότι η αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο κύριος Τασούλας προέβη σε μια δέσμευση ότι η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεργαστεί με όλους τους εταίρους της για να διατηρήσει το ζήτημα της Ουκρανίας στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας.

Η υποστήριξη στην Ουκρανία και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής της χώρας μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόθεση της Ευρώπης να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφαλή της αμυντική στρατηγική υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ χωρών που συμμορφώνονται με τους στόχους της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ.

Αυτές οι σκέψεις του Προέδρου Τασούλα συγκλίνουν στα ζητήματα ασφαλείας, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών και την προστασία από τις υβριδικές απειλές. Η υιοθέτηση στρατηγικών που προωθούν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή αποτελεί θεμέλιο για την προαγωγή της σταθερότητας στην Ευρώπη.