Σημαντική Συνάντηση Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
Υπό την αιγίδα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Farhan Al-Saud, πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Πολιτιστικής Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε τη δέσμευση και την επιθυμία των δύο πλευρών να ενισχύσουν και να διευρύνουν την υπάρχουσα πολιτιστική συνεργασία, στηριζόμενοι σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα του Πολιτισμού που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Λίνα Μενδώνη και ο Πρίγκιπας Badr συζήτησαν την υλοποίηση μιας κοινής έκθεσης με τίτλο «Λάλον Ύδωρ. Ιστορίες του Νερού», η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε διάφορα μουσεία της Σαουδικής Αραβίας το 2026. Η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονα έργα τέχνης από την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, αναδεικνύοντας τη σημασία του νερού ως ζωτικού στοιχείου της ζωής, ενώ παράλληλα θα επισημαίνει τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πολιτισμών.
Η Πρόεδρος και ο Πρίγκιπας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προοδευτική συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Σκοπός είναι η υπογραφή ενός εκτελεστικού πολιτιστικού προγράμματος. Επιπλέον, διερευνήθηκε η από κοινού συνεργασία για το υπό κατασκευή Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή του ΣΙΛΟ, στον Πειραιά, καθώς και για το Μουσείο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί στην Τζέντα το 2025.
Οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών εξέτασαν τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας τους σχετικά με τα μνημεία που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο Al Faw της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο εντάχθηκε στον Κατάλογο το 2024 ως πολιτιστικό τοπίο. Η σημασία των ευρημάτων στο Al Faw και η αρχαιολογική τους χρονολόγηση ανοίγουν προοπτικές συνεργασίας με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, όπως οι Μυκήνες και η Δήλος, οι οποίοι υπήρξαν σπουδαία εμπορικά κέντρα.
Κατά την επίσκεψή της στην Τζέντα, η Λίνα Μενδώνη είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Επιτροπής Μουσείων της Σαουδικής Αραβίας, Mona Khazindar. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες ανταλλαγής εκθέσεων, που περιλαμβάνουν και τη σύγχρονη τέχνη, καθώς και τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο υπό ανέγερση Μουσείο των Παγκοσμίων Πολιτισμών στο Ριάντ, όπου εξετάζεται η δυνατότητα περιοδικών εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων με καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε επίσης με την γενική διευθύντρια της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας Sultana Al Sulta, όπου συζητήθηκε η σημασία της ανταλλαγής επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, επισκέφθηκε τη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών και ενημερώθηκε για τα διεθνή ευρήματα της Ισλαμικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.
Κατά την ξενάγησή της στην ιστορική περιοχή Αl-Balad της Τζέντας, η Λίνα Μενδώνη ενημερώθηκε για το ευρύ πρόγραμμα ανακατασκευής και αποκατάστασης παλαιών κτιρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας. Επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Tariq Abdul Hakim, αφιερωμένο στη συμβολή του μουσικού Abdul Hakim στη σαουδαραβική μουσική. Η επίσκεψη αυτή υπογράμμισε την πλούσια μουσική κληρονομιά και τις δυνατότητες συνεργασίας με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα.