www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωτοβουλία Πούτιν για Ειρηνικές Διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη

329842addb32c86d511ff3afd8426f60
Κοινοποίηση

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας: Μία Νέα Πρόταση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα την πρόταση για τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πούτιν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν το 2022 από την πλευρά του Κιέβου και όχι από τη Ρωσία, εκφράζοντας την ελπίδα για μια επανάληψη των συνομιλιών χωρίς προαπαιτούμενα.

«Προσφέρουμε στις αρχές του Κιέβου την έναρξη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στις Ουκρανικές αρχές και στους συμμάχους τους. Κατηγόρησε τους ηγέτες για τις πολιτικές τους φιλοδοξίες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των λαών τους.

Σημαντικά Στοιχεία για τις Διαπραγματεύσεις

Ο Πούτιν επισημαίνει ότι οι συνομιλίες δεν αποκλείουν πιθανές εκεχειρίες. Επίσης, τονίζει την ανάγκη να εστιάσουν οι συνομιλίες στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», η οποία διαρκεί πάνω από τρία χρόνια. Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη κοινοποιήσει πρόταση για κατάπαυση του πυρός στις δυτικές χώρες και ότι παραμένει ανοικτή σε διάλογο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά πιστεύει ότι τελικά οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη θα επανέλθουν.

Υποστήριξη από Ευρωπαϊκές Δυνάμεις

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υποστηρίζουν την πρόταση για μια 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία, με τη στήριξη του προεδρικού γραφείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκαν το Κίεβο, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους και να ζητήσουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί την εκεχειρία.

Ο Μακρόν επεσήμανε την ανάγκη για «άμεσες διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι αν η Μόσχα δεν αποδεχθεί την εκεχειρία, θα υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει την προμήθεια όπλων ως προϋπόθεση για τη συμφωνία σε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.

Η επίσκεψη των ηγετών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Πολωνία έγινε σε συμβολικό πλαίσιο, ως απάντηση στα εορταστικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα για την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού. Οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύθηκαν να εντείνουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία μέχρι να συμφωνηθεί μια διαρκής εκεχειρία.

Στρατηγική Υποστήριξη από την Γαλλία

Παράλληλα, η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Μακρόν στην εφημερίδα Le Parisien. Η Γαλλία αναζητά συνεργασία με άλλες χώρες για την υποστήριξη της Ουκρανίας και συζητά τις στρατηγικές επιλογές που μπορεί να έχει για την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος. Σημαντικά είναι τα διαβήματα που γίνονται μεταξύ των στρατηγών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας, που εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία ως μέσο ενίσχυσης των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, δείχνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας να στηρίξει ενεργά την Ουκρανία.