Η Τοποθέτηση του ΕΣΠΕΝ για τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με τα προτεινόμενα ρυθμιστικά μέτρα για την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η συμμετοχή του συνδέσμου αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης της διαφάνειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και της κατανόησης των τιμών από τους καταναλωτές.
Ο ΕΣΠΕΝ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός πιο διαφανή συστήματος, προτείνοντας πρωτοβουλίες όπως η καθιέρωση του Χρωματικού Κώδικα και η υποχρέωση δημοσιοποίησης των τιμών κάθε μήνα. Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι ορισμένα από τα νέα μέτρα που προτάθηκαν δεν είναι συμβατά με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των καταναλωτών.
Βασικά Σημεία της Τοποθέτησης
Στην τοποθέτησή του, ο σύνδεσμος παραθέτει τα εξής βασικά σημεία:
– Ορισμένα μέτρα, όπως η σύνδεση των τιμολογίων κλιμακίων με την υποχρεωτική εγκατάσταση ευφυών μετρητών, δεν συμβαδίζουν με την τεχνική πραγματικότητα και περιορίζουν αδικαιολόγητα την εμπορική ελευθερία των προμηθευτών.
– Είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η σωστή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην διαταράσσεται η σταθερότητα του εν λόγω τομέα.
– Η ρύθμιση που απαιτεί έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ για κάθε μονομερή αλλαγή στις συμβάσεις προμήθειας θεωρείται εξαιρετικά περιοριστική και όχι ευθυγραμμισμένη με τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου.
– Κάθε νέα ρύθμιση θα πρέπει να ενσωματωθεί θεσμικά στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ). Αυτή η διαδικασία είναι κομβική για την διασφάλιση της συνοχής και της σαφήνειας του ρυθμιστικού πλαισίου.
– Τέλος, η καθολική απαγόρευση της ανάκτησης δώρων προσέλκυσης καθώς και η απαγόρευση προφορικών συμβάσεων προμήθειας έρχονται σε αντίθεση με την ελευθερία διαμόρφωσης της εμπορικής πολιτικής, όπως και με το ισχύον νομικό καθεστώς του τομέα.