www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Διπλωματική Προσέγγιση για την Επίλυση του Ιρανικού Πυρηνικού Ζητήματος

B0efe90f40a2f8cc8adcee0129bf9d37
Κοινοποίηση

Διπλωματικές Προσπάθειες για το Ιρανικό Πυρηνικό Ζήτημα

Η Ρωσία προβάλλει το ενδιαφέρον της να διευκολύνει τη διαδικασία εύρεσης διπλωματικής λύσης για το πολυσυζητημένο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Αυτή η δήλωση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, μόλις λίγες ημέρες μετά από νέες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «Η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση της κατάστασης γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων». Τα σχόλια του Πεσκόφ ερμηνεύονται ως δήλωση επιθυμίας της Ρωσίας να γίνει ένας ενεργός παράγοντας στη διεθνή διπλωματία.

Ο Πεσκόφ κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η Μόσχα θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, και απάντησε ότι «θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, αναμένεται στην Μόσχα «στα τέλη της εβδομάδας» για να συζητήσει το θέμα των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, ενόψει μιας νέας φάσης συνομιλιών στο Ομάν το προσεχές Σάββατο.

Η ανάγκη για διπλωματικούς διαδρόμους γίνεται ακόμα πιο επιτακτική καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1980. Οι δυο χώρες διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν το προηγούμενο Σάββατο, με επίκεντρο τις ανησυχίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δυτικές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκφράσει για χρόνια ανησυχίες ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας το δικαίωμά του να αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, ειδικότερα για την παραγωγή ενέργειας.

Η Ρωσία έχει προσδιοριστεί ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία αυτή καταρρίφθηκε το 2018 με την αποχώρηση του τότε προεδρικού απεσταλμένου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν. Με την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ζητούσε από το Ιράν να δεχτεί συνομιλίες για μια νέα συμφωνία, απειλώντας παράλληλα με στρατιωτικές επιθέσεις εάν η διπλωματία αποτύχει.