Σερβία: Οι φοιτητές σταμάτησαν την κατάληψη του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης
Μετά από 14 ημέρες, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου αποφάσισαν σήμερα, Δευτέρα, να διακόψουν τον αποκλεισμό του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης (RTS), ο οποίος είχε ξεκινήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κάλυψη των φοιτητικών κινητοποιήσεων από τα ΜΜΕ. Η απόφαση αυτή ανέκυψε μετά την ικανοποίηση του κύριου αιτήματος τους, το οποίο ήταν η έναρξη διαδικασιών για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρονικών Μέσων (REM).
Η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού και Ενημέρωσης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκλογή των μελών της REM. Η Ρυθμιστική Αρχή είχε διαλυθεί τον Νοέμβριο του 2024 και οι φοιτητές κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση προσπαθούσε να στήσει μια σειρά παρατυπιών για να εμποδίσει την ίδρυσή της.
Η κινητοποίηση που οδήγησε στον αποκλεισμό του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης ξεκίνησε το βράδυ της 14ης Απριλίου ως απάντηση στον τρόπο που καλύπτονταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές ισχυρίστηκαν ότι η δημοσιογραφική κάλυψη δεν ήταν αντικειμενική και ότι η δημόσια τηλεόραση χρησιμοποιούσε συχνά άρνηση και κατηγορίες εναντίον τους.
Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, η δημόσια τηλεόραση ανέστειλε την κανονική ροή προγράμματος, διακόπτοντας την μετάδοση εκπομπών και δελτίων ειδήσεων. Ένας σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων και εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση υπήρξε υποστηρικτής του αιτήματος των φοιτητών για πιο αντικειμενική ενημέρωση.
Συνεχείς Αλλαγές και Κινητοποιήσεις
Η διαδικασία της επίτευξης μεταρρυθμίσεων στην εκπαιδευτική και ενημερωτική διαχείριση στη Σερβία φαίνεται να συνεχίζεται, με τους φοιτητές να είναι σε εγρήγορση για να διασφαλίσουν πως οι φωνές τους θα ακουστούν και οι ανησυχίες τους θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Είχαν προηγηθεί και άλλες κινητοποιήσεις, με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα που τους αφορούν.
Η επανέναρξη διαλόγου και η πρόταση λύσεων από την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πλέον επιτακτική, αφού οι φοιτητές θέτουν σε προτεραιότητα την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ηλεκτρονική κανονιστική αρχή.
Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις των φοιτητών αλλά και της κυβέρνησης, καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία συνεχίζουν να εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς.