Η Στέγαση ως Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα
Στις Βρυξέλλες, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ανέδειξε το σημαντικό θέμα της στέγασης και τις αυξανόμενες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL). Η συζήτηση έχει ως κεντρικό θέμα την προώθηση μιας οικονομικά προσιτής στέγης για όλους, με στόχο την ανταλλαγή πολιτικών προσεγγίσεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι, παρόλο που η στέγαση αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η παροχή στέγης δεν είναι αυτονόητη για μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Τόνισε ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση, και ανέφερε ότι η δημιουργία ενός Επίτροπου για τη στέγαση είναι ένα θετικό βήμα. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα, πρότεινε η πολιτική της στέγασης να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη.
Η βουλεύτρια επισήμανε τις ανησυχητικές στατιστικές που αφορούν την στέγαση στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η χώρα κατατάσσεται προτελευταία σε δαπάνες για στεγαστική πολιτική στην ΕΕ και πρώτη σε ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος που δαπανάται για έξοδα στέγασης. Ειδικότερα, το 80,5% των νέων ηλικίας 16-29 ετών αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους, ενώ έχει παρατηρηθεί μείωση της ιδιοκατοίκησης και δεν υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία.
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής τόνισε την ανάγκη προσαρμογής της πολιτικής συνοχής στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο που διατρέχουν οι νέοι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια ή να δημιουργήσουν μια οικογένεια. Πρέπει να υπάρξει στήριξη από την ΕΕ για τη νέα γενιά, ώστε να διασφαλισθεί το δικαίωμα τους στη στέγη και την αυτονομία.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Αυτές περιλαμβάνουν τον καθορισμό αρχών για την κατασκευή και χρηματοδότηση προσιτών και αξιοπρεπών κατοικιών ως υπηρεσιών γενικού συμφέροντος. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης του δικαιώματος στη στέγη στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων με δεσμευτικούς στόχους, καθώς και την ανάγκη να υπερδιπλασιαστούν τα κονδύλια για κοινωνική και βιώσιμη στέγη.
Η βουλεύτρια τόνισε ακόμα τη σημασία της θέσπισης μετρήσιμων μεσοπρόθεσμων στόχων που θα συμβάλλουν στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των πολιτικών στέγασης. Η πολιτική αυτή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ελλάδας και της ΕΕ συνολικά. Η συνεργασία των κρατών-μελών θα είναι καθοριστική για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών.