www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγικές για το Μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης

Edb8d1d405a36f38a8386dd24daacec8
Κοινοποίηση

Η Επιτακτική Αναγκαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει ταχύτητες λαγού για να αποκτήσει τα 18 δισ. ευρώ που απομένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διαδικασία αυτή απαιτεί την υλοποίηση πάνω από 240 οροσήμων και στόχων σε όλους τους τομείς μέχρι το επόμενο έτος, περιλαμβάνοντας την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη δικαιοσύνη, τις υποδομές και τη φορολογία. Το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα μας δεν θα χάσει πολύτιμα αναπτυξιακά κονδύλια.

Μέχρι σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της εκταμίευσης της 5ης δόσης (3,1 δισ. ευρώ) του προγράμματος, αναμένεται ότι θα έχουν εισπραχθεί συνολικά πάνω από 21 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ πρέπει να εκταμιευτούν έως τα μέσα του καλοκαιριού του επόμενου έτους. Η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για την οικονομία.

Στρατηγικές Διαχείρισης και Έργα «Ελλάδα 2.0»

Το οικονομικό επιτελείο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων από έργα που είναι καταδικασμένα σε καθυστερήσεις ή αποτυχίες. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το Πάσχα αναμένεται η ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι περίπου 35% των οροσήμων έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Με την ικανοποίηση της 5ης δόσης, θα παραμείνουν τέσσερα διπλά αιτήματα πληρωμών, αμφότερα για δάνεια και επιδοτήσεις. Αυτή η διαδικασία υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες και στρατηγικές, ώστε να προλάβουμε τις επιταγές του Ταμείου.

Προοπτικές Ανάπτυξης Μετά την Ύπαρξη του Ταμείου

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αποδειχτεί κρίσιμος πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, προσφέροντας μεγάλη ώθηση στα ποσοστά ανάπτυξης και συμβάλλοντας στη σταθερή υπέρβαση του μέσου όρου της ευρωζώνης. Ωστόσο, εγείρεται το ερώτημα για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας μετά τον Δεκέμβριο του 2026, όταν αναμένεται να αποχαιρετήσουμε το Ταμείο. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, αποκλείεται οποιαδήποτε παράταση, αν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να φέρουν αλλαγές.

Η καθυστέρηση της Διοχέτευσης Πόρων παραμένει ένα μείζον ζήτημα, καθώς από τα 18 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας, έως τώρα έχουν εκταμιευτεί μόλις 11,44 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ της χρονικής στιγμής εκταμίευσης και της πραγματικής υλοποίησης των έργων έχει αναδειχθεί επανειλημμένα στα πλαίσια εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική διοχέτευση των προσφερόμενων πόρων στην αγορά.

Προκλήσεις Απόδοσης και Υλοποίησης

Η διαδικασία απορρόφησης των επιδοτήσεων έχει εμφανιστεί δύσκολη, καθώς οι δαπάνες του Ταμείου κατευθύνονται σε προγράμματα που δεν μπορούν πάντα να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες επικεντρώνονται στον τομέα των επιδοτήσεων. Μετά από δύο αναθεωρήσεις του προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, πάνω από το 2/3 των οροσήμων και στόχων παραμένουν ανεξόφλητα.

Εν τέλει, η ελληνική οργανωτική γραφειοκρατία και τα προβλήματα στην υλοποίηση των εργασιών οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις στην αγορά, επηρεάζοντας αρνητικά την ουσία που πρέπει να έχει η βιώσιμη ανάπτυξη.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 23.03.2025