Ενσωμάτωση του Ναυτιλιακού Τομέα στην Πράσινη Ατζέντα της ΕΕ
Η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) και η Sea Europe, ο οποίος εκπροσωπεί τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, απηύθυναν κοινή πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει τη ναυτιλία στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Ναυτιλιακή Στρατηγική, καθώς και στο Σχέδιο Επενδύσεων για Βιώσιμες Μεταφορές.
Επιπλέον, οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη για βελτιώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ναυτιλίας ώστε να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από χώρες της Ασίας. Αυτές οι ανάγκες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση για επενδύσεις και την επανακατάρτιση των ναυτικών με γνώμονα τα νέα καύσιμα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
Στρατηγική Συνεργασία και Στόχοι Ανταγωνιστικότητας
Η ECSA και η Sea Europe επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις τους να συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού τομέα. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο.
Ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, Σωτήρης Ράπτης, τόνισε τη σημασία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, θεωρώντας την προϋπόθεση για τη διατήρηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιομηχανικού συμπλέγματος. Επίσης, πρόσθεσε ότι η οικονομική στήριξη από τα έσοδα του εθνικού και ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων θα πρέπει να είναι οδηγός για την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Sea Europe, Christophe Tytgat, επεσήμανε την ανάγκη για ισχυρά και καινοτόμα ναυπηγεία στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών ναυπηγείων στην κατασκευή πολύπλοκων τύπων πλοίων και ναυτιλιακού εξοπλισμού. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μειωμένη εξάρτηση από ξένες χώρες.
Η Στρατηγική Σημασία και οι Προκλήσεις της Ναυτιλίας
Δύο μελέτες, μία από την Deloitte και μία από την CE Delft, αναλύουν τη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας για την ασφάλεια και την οικονομία της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η ενιαία ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη ναυτιλία, η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου και η αναγκαία χρηματοδότηση για επενδύσεις αποτελούν βασικές προτάσεις που προκύπτουν από τα ευρήματα των μελετών.
Η μελέτη της Deloitte τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό στην προτίμηση για ναυτιλιακές δραστηριότητες. Παρόλο που ο ευρωπαϊκός στόλος αυξάνεται σταθερά, άλλοι στόλοι επιταχύνουν γρηγορότερα την ανάπτυξή τους. Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, η ευρωπαϊκή ναυτιλία πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή.
Αν και η ΕΕ διαθέτει ένα από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς στόλους παγκοσμίως, η μελέτη της CE Delft αποκαλύπτει ότι ελέγχει το 30% των παγκόσμιων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, το 44% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και το 35% των δεξαμενόπλοιων. Παράλληλα, η συνολική οικονομική συνεισφορά του κλάδου ανέρχεται στα 183,4 δισ. δολάρια, γεγονός που δείχνει τη σημασία της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, μία από τις κύριες προκλήσεις παραμένει η κάλυψη του επενδυτικού κενού για την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων. Η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγικά σχέδια και συνεργασίες για να παραμείνει ηγετική δύναμη στην παγκόσμια ναυτική βιομηχανία.