Συντονισμός για την Αντιπυρική Περίοδο από την Πολιτική Προστασία
Οι συσκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζονται με στόχο τον συντονισμό και την προετοιμασία όλων των φορέων εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Τις επόμενες ημέρες οι τελευταίοι σταθμοί του Υπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, θα περιλαμβάνουν συσκέψεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου. Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε Κομοτηνή, Κέρκυρα και Μυτιλήνη αντίστοιχα.
Προηγήθηκαν πολύωρες συνεδριάσεις σε περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Θεσσαλία, και Στερεά Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, επαγγελματίες του τομέα συζήτησαν την ανάγκη για διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων και την αποτελεσματική προετοιμασία για την αντιμετώπιση επίγειων και εναέριων δυνάμεων που θα διαθέτει κάθε περιφέρεια.
Στις συσκέψεις συμμετέχουν πλήθος οργανισμών και φορέων, όπως οι Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δασικές υπηρεσίες, η ΔΕΔΔΗΕ, η ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων και εθελοντικές ομάδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, στην Αττική φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 3.500 πυροσβεστικά στελέχη, προερχόμενα από το μόνιμο προσωπικό, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, καθώς και άλλες κατηγορίες πυροσβεστών.
Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 1.806 πυροσβέστες θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές, ενώ η περιοχή της Χαλκιδικής θα ενισχυθεί με 130 εποχικούς πυροσβέστες, ενισχύοντας την αντίσταση σε σχέση με πέρυσι. Ενίσχυση επίσης αναμένεται στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα για φέτος, η χώρα θα διαθέτει περίπου 82 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 49 είναι μισθωμένα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση των drones, που πλέον ανέρχονται σε 82, σε σύγκριση με 45 πέρυσι. Αυτά τα συστήματα αναμένονται να συμβάλουν καθοριστικά στην έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη των πυρκαγιών. Τα drones είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν την παρακολούθηση κρίσιμων περιοχών και την άμεση αναγνώριση συμβάντων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Η χρήση τους θα επεκταθεί σε νέες περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ η επιτήρηση θα διεξάγεται 24 ώρες το 24ωρο.
Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, θα υπάρχουν 6 drones για επιτήρηση στις δασικές περιοχές της Περιφέρειας, με 2 στη Λακωνία, 1 στην Αρκαδία, 1 στην Αργολίδα, 1 στην Κορινθία και 1 στη Μεσσηνία. Στην Κεντρική Μακεδονία, θα διατεθούν 11 drones, ενώ στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν 6, με 2 να εποπτεύουν σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Επιπλέον, οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα ενταχθούν στο επιχειρησιακό δίκτυο Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα και δύο θα επιτηρούν κρίσιμες περιοχές της Θεσσαλίας. Ολοκληρώνοντας, η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέτει 4 drones, γεγονός που θα ενισχύσει την ετοιμότητα της περιοχής. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τρία drones θα βρίσκονται στη Ρόδο και την Άνδρο για την καλύτερη επιτήρηση και πρόληψη των πυρκαγιών.