Συμμετοχή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών σε Πρόγραμμα Erasmus στη Βαλένθια της Ισπανίας
Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας 2023-1-EL01-KA121-SCH-000146694
Λεπτομέρειες του Προγράμματος
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι Job Shadowing και θα πραγματοποιηθεί στην Βαλένθια, Ισπανία, από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2025. Ο οργανισμός υποδοχής είναι το Ceip Baladre – Picanya.
Συμμετοχές και Εκπαιδευτικοί
Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
- Κωνσταντίνος Δεμιρτζίδης, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 – Δάσκαλος, 5ο Δ. Σχ. Κοζάνης
- Παρθένα Τσαλικίδου, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, 5ο Δ. Σχ. Κοζάνης
- Σταυρούλα Ελευθεριάδου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, 10ο Πειραματικό Δ. Σχ. Καστοριάς
- Αικατερίνη Πουμπουλίδου, Εκπαιδευτικός ΠΕ71, 12ο Δ. Σχ. Πτολεμαΐδας
- Στέφανος Αρμένης, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, 6ο Δ. Σχ. Γρεβενών
- Ελευθερία Ράσσιου, Εκπαιδευτικός ΠΕ06, 5ο Δ. Σχ. Γρεβενών
- Ευθαλία Λιάλιου, Εκπαιδευτικός ΠΕ07, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
- Θεοδώρα Ζαγκουντίνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
Περιγραφή και Εμπειρίες
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, εκπαιδευτικοί από τους νομούς Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά επισκέφτηκαν το σχολείο Ceip Baladre Picanya στην Ισπανία. Η υποδοχή τους έγινε από τη διευθύντρια του σχολείου, Estela Verdu ORTS, η οποία τους καλωσόρισε θερμά.
Η ξενάγηση στο σχολείο αποκάλυψε πολλές ομοιότητες και διαφορές με τα ελληνικά σχολεία. Το σχολείο ενσωματώνει περίπου 300 μαθητές και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως αίθουσα γυμναστικής, αίθουσα σίτισης με φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό από σεφ και αίθουσες διδασκαλίας επαρκώς εξοπλισμένες. Ξεχώρισε η αίθουσα μουσικής, η οποία ήταν ιδιαίτερα καλοστημένη, καθώς και το γεγονός ότι το μάθημα των αγγλικών διεξάγεται από δύο δασκάλες στην τάξη.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, ελεύθερες δραστηριότητες. Η τρίτη μέρα αφιερώθηκε σε περιήγηση στην εντυπωσιακή πόλη της Βαλένθια, η οποία εντυπωσίασε με την οργάνωσή της. Επιπλέον, στην τέταρτη μέρα οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Aula Transformadora, όπου συζήτησαν για την καινοτομία στην εκπαίδευση και είχε τη χαρά να συνομιλήσουν με Ισπανούς μαθητές που προπονούνταν στη γλώσσα μας.
Κατά την τελευταία ημέρα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το γυμνάσιο IES ENRIC VALOR και αντάλλαξαν γνώσεις με τον καθηγητή αρχαίων ελληνικών, ο οποίος τους παρουσίασε τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Στο τέλος της προγράμματος, οι συμμετέχοντες παρέλαβαν τις βεβαιώσεις τους και αποχώρησαν με θετικές εντυπώσεις.
Συνολικές Εμπειρίες
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus προσέφερε στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν και να ενσωματωθούν στην πολιτισμική ταυτότητα της Ισπανίας, καθώς και στην επικοινωνία με διεθνείς εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα όχι μόνο ενίσχυσε τις παιδαγωγικές και γνωστικές τους δεξιότητες, αλλά και δημιούργησε μια υποσχετική για διαρκή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, η ευγνωμοσύνη εκφράζεται προς τη διευθύντρια του οργανισμού υποδοχής Estela Verdu για την υποστήριξή της και την Ευαγγελία Τριανταφύλλου για τη συμβολή της στη συντονιστική διαδικασία του προγράμματος κινητικότητας.
Κείμενο: Ελευθεριάδου Σταυρούλα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δασκάλων, 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς