Κυρώση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου
Με μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης που αφορά την συνεργασία στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η υποστήριξη για την κύρωση του μνημονίου ήρθε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες, με το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, μαζί με Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο «μια ακόμα απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου». Όπως ανέφερε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο από το 2020, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε τη Συμφωνία για την ΑΟΖ, η οποία αποτελεί διπλωματική και ουσιαστική επιτυχία. «Η σημερινή συμφωνία είναι η συνέχεια αυτής της σχέσης, που αναδεικνύει τη συνεργασία δύο ιστορικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε ο κ. Δαβάκης.
Βασικοί στόχοι αυτού του Μνημονίου περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών στην περιοχή, τη σύσφιξη των δεσμών με την Αίγυπτο, την ενίσχυση των προσπαθειών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος με τεχνικά μέσα και την αναγνώριση της πάγιας θέσης της Ελλάδας σχετικά με την ταύτιση της ελληνικής περιοχής ευθύνης για ναυτική έρευνα και διάσωση με την αντίστοιχη αεροναυτική περιοχή.
«Το συγκεκριμένο Μνημόνιο ενισχύει και ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για την εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης της Ν.Δ.», υπογράμμισε ο κ. Δαβάκης.
Σημαντικές Παρεμβάσεις από τους Αρμόδιους
Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι «η έρευνα και διάσωση αποτελεί ζήτημα που απασχολεί την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για πολλά χρόνια». «Τα ζητήματα αυτά έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ωστόσο οι περιοχές στις οποίες ασκούνται ενδέχεται να είναι αμφισβητούμενες. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα στην Αιγυπτιακή Βουλή ότι η ελληνική Βουλή συμφωνεί ομόφωνα. Αυτή την περίοδο, η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι εξαιρετική και είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να τις εδραιώσει στο μέγιστο βαθμό», επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.
Από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, υπερψηφίστηκε επίσης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας για την «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατηγείου Συμμαχικής Διοίκησης Μικτής Δύναμης Νάπολης αναφορικά με την Παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους για την Εκτέλεση της Άσκησης «NOBLE JUMP 2017»». Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δαβάκης, εξήγησε ότι αυτό πρόκειται για μια τυπική διαδικασία κύρωσης που αφορά την υποστήριξη της χώρας μας σε άσκηση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε το 2017.
Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. Οι ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.