Οι Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Δημόσιο Τομέα
Η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έφερε στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα εργασίας και στον δημόσιο τομέα, κατά τη διάρκεια του πάνελ «Humans & Machines: Building the Hybrid Workforce for Tomorrow», στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.
Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη ψηφιοποίηση των καρτελών ενσήμων των ασφαλισμένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτίμησε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, εφόσον όλα πάνε καλά, σε περίπου ένα χρόνο.
Αυτό θα έχει σημαντική επίδραση στην διαδικασία χορήγησης συντάξεων, οι οποίες θα εκδίδονται σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στο γενικότερο αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι για τις υψηλές θέσεις έχει πλέον θεσπιστεί διαδικασία ελέγχου δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες υποχρεωτικής επιμόρφωσης των δημοσίων λειτουργών σε ψηφιακές δεξιότητες και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σημαντική είναι η στρατηγική που προτείνεται να ξεκινά πολύ νωρίς, από το νηπιαγωγείο. Όπως ανέφερε, έχουν καθιερωθεί εργαστήρια δεξιοτήτων και υπάρχει ενσωμάτωση ρομποτικής στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα», είπε, τονίζοντας τα προγράμματα αναβάθμισης των εργασιακών δεξιοτήτων, τα οποία έχουν ωφελήσει περίπου 430.000 άτομα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις και τη συνεργασία των επιχειρήσεων για μια ολιστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
Η Σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα
Από την πλευρά του, ο Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει ριζικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εστιάζοντας στην ανάγκη να προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών. «Ο πυρήνας του banking μετατοπίζεται από το προϊόν στην εμπειρία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι fintechs διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της λιγότερης κανονιστικής πίεσης. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και fintech companies.
Για τους εργαζομένους, επισήμανε την ανάγκη επένδυσης σε νέα ταλέντα και συμμόρφωσης των υφιστάμενων εργαζομένων με τις νέες δεξιότητες. Οι προσλήψεις και οι εξαγορές θεωρούνται πολύτιμες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών.
Η Πρόκληση για τη Βιομηχανία
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της TITAN Cement Group, παραδέχθηκε ότι η βιομηχανία όντως κινδυνεύει από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στην AI σε επίπεδο Ευρώπης. «Κάθε μεγάλη ανατροπή είναι τόσο κίνδυνος για όσους μένουν πίσω όσο και ευκαιρία για αυτούς που προσαρμόζονται γρήγορα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν για μια ταχεία κίνηση προς την καινοτομία.
Η πορεία προς την εφαρμογή της AI στον Όμιλο TITAN ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όπου συνδυάστηκαν διάφορες δεξιότητες με την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα.
Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στην Εργασία
Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, Managing Partner στην ΕΥ Ελλάδας, επισήμανε ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εργασία είναι ήδη γεγονός και όχι μελλοντική προοπτική. «Αυτή η ενσωμάτωση προσφέρει εξαιρετικά οφέλη, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και η ταχύτητα στην υλοποίηση ιδεών σε λύσεις», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι το κόστος αναμονής για την καλύτερη τεχνολογία είναι τελικά μεγαλύτερο από τις τρέχουσες επενδύσεις.
Για την επιτυχή εφαρμογή των μετασχηματισμών, τόνισε ότι απαιτείται η υιοθέτηση ενός ολιστικού σχεδίου που συνδυάζει την τεχνολογία, τις διαδικασίες και τους ανθρώπους, επισημαίνοντας την τελευταία διάσταση ως το κύριο λόγο που υπονομεύει τις μεγάλες προσπάθειες.