www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες θέσεις εργασίας διατρέχουν κίνδυνο τα επόμενα 20 χρόνια

E500e3f99a639120bb90f8820638aa25 1
Κοινοποίηση

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγελματικός Κίνδυνος: Οι Θέσεις Εργασίας που Πιθανότατα θα Χαθούν

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναμένεται να επηρεάσει με σημαντικό τρόπο την αγορά εργασίας στον επόμενο αιώνα. Παρά την αισιοδοξία ειδικών που υποστηρίζουν ότι η ΤΝ θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, παρατηρείται και μια ανησυχητική τάση: ορισμένα επαγγέλματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Σύμφωνα με έκθεση του Pew Research Center, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή θα έχει ευεργετική επίδραση στην οικονομία, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, το 56% των ειδικών στον τομέα της ΤΝ εκφράζει την πεποίθηση ότι η τεχνολογία θα επιφέρει θετικές αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός εικοσαετίας, σε αντίθεση με μόλις το 17% του γενικού πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα. Η διχογνωμία αυτή αποκαλύπτει την ανησυχία του κοινού για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, παρά τις θετικές προκαταλήψεις που εκφράζουν οι ειδικοί για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μέσα από μία έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 ειδικών της ΤΝ και 5.400 ενηλίκων από τις Η.Π.Α., αναδείχθηκαν οι τομείς που είναι πιθανότερο να δεχθούν πιέσεις από την αναδυόμενη τεχνολογία. Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι θέσεις εργασίας που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο περιλαμβάνουν:

– Ταμίες (73% των ειδικών συμφωνούν)
– Οδηγούς φορτηγών (62%)
– Δημοσιογράφους (60%)
– Εργαζομένους σε εργοστάσια (60%)
– Μηχανικούς λογισμικού (50%)

Η συμφωνία μεταξύ των ειδικών και του γενικού πληθυσμού είναι γενικά ισχυρή για τις υποψίες κινδύνου, με εξαίρεση τους οδηγούς φορτηγών. Μόλις το 33% του κοινού θεωρεί ότι η ΤΝ θα μειώσει τις θέσεις εργασίας σε αυτούς τους ρόλους, γεγονός που υποδηλώνει μια διαφορά αντίληψης όσον αφορά τις αυτοματοποιημένες λύσεις στην μεταφορά εμπορευμάτων.

Η τεχνολογία των οχημάτων χωρίς οδηγό υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το τοπίο της μεταφοράς, όπως αναφέρει ο Jeff Gottfried, αναπληρωτής διευθυντής στο Pew Research Center. Αν και η κοινή γνώμη είναι σκεπτική, η έρευνα αποτυπώνει τις ανησυχίες για την ανάγκη διατήρησης της ανθρώπινης επαφής σε πολλά επαγγέλματα.

Διαφορές Αντίληψης μεταξύ Ειδικών και Γενικού Πληθυσμού

Παρά τις διακυμάνσεις στις απόψεις, υπάρχει συμφωνία στους ειδικούς στην ΤΝ σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία στην ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, παρατηρείται επιφυλακτικότητα σχετικά με την ακριβή ειδησεογραφία και την κάλυψη εκλογικών διαδικασιών, με τον κοινό να ζητά περισσότερους ελέγχους στη χρήση της ΤΝ.

Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιχειρήσεις να την εφαρμόσουν με υπευθυνότητα. Αυτή η ανασφάλεια ενισχύει την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εξελίξεις θα είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι Αλληλεπιδράσεις με το Φύλο

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρούνται διαφορές στις απόψεις σχετικά με την ΤΝ ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την ανάπτυξη και χρήση της ΤΝ από τις επιχειρήσεις, με το 63% να θεωρεί ότι ο αντίκτυπός της θα είναι θετικός, σε σύγκριση με μόνο το 36% των γυναικών. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να αισθάνονται ενθουσιασμένοι για την ΤΝ και τις πιθανές ευεργετικές της επιδράσεις.

Αυτή η διαφορά στις απόψεις θέτει σε σοβαρή προσοχή την ανάγκη για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στους τομείς της ΤΝ, αφού μέχρι τώρα οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε κρίσιμες θέσεις. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να επηρεάσει την κατεύθυνση και την εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον.