Η Μεταμόρφωση από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει ριζικά την καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής μας. Από την επεξεργασία φωτογραφιών και τη συγγραφή κειμένων μέχρι την ανάπτυξη εθνικών οικονομιών, την στρατηγική άμυνας και τις διεθνείς σχέσεις, η επιρροή της είναι αδιαμφισβήτητη.
Ο Βασίλης Κουτσούμπας, Σύμβουλος Ψηφιακής Πολιτικής και Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι «παραδοσιακά τη γεωπολιτική ασκούσαν τα κράτη, αλλά πια βλέπουμε μια νέα διάσταση όπου μονάδες με δισεκατομμύρια χρήστες διοικούν “ψηφιακά έθνη” και οι αποφάσεις τους έχουν αντίκτυπο σε όλη την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων και κρατών».
Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την Ελλάδα
Στο πρόσφατο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο RGC στην Πάτρα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην «μοναδική ευκαιρία που έχουμε στην Ελλάδα», επισημαίνοντας τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ μεγάλων αμυντικών εταιρειών και καινοτόμων startups στον τομέα της άμυνας. Είναι κρίσιμο να ενδυναμωθεί η αμυντική μας βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, κάτι που ήδη γίνεται σε τομείς όπως η δασική προστασία.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα εξαπλωθούν σε όλους», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας την σημασία της διάχυσης αυτής της τεχνογνωσίας.
Διεθνείς Γεωπολιτικές Προεκτάσεις
Σύμφωνα με τον Μάριο Δαφνομήλη, Σύμβουλο Foresight στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, οι δυναμικές της Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζουν σημαντικά παραμέτρους όπως η στρατηγική προμήθειας πρώτων υλών και η ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών. Προβλήματα όπως το δημογραφικό και η μετακίνηση ταλέντων είναι επίσης συνδεδεμένα με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, παρατηρείται αυξανόμενη «εθνικιστική» διάθεση στο κομμάτι αυτό, προκαλώντας στρατηγικές διασπάσεις στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα. Ωστόσο, τη σημαντικότερη απόφαση θα την κρατήσει ο άνθρωπος, και η ηθική διάσταση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.
Η ανάληψη Πρωτοβουλιών στην Ελληνική Αγορά
Η Μαρίκα Λάμπρου, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CEL, εξέφρασε την ανησυχία της για την αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να υιοθετήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πρώτον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον τομέα με επιφυλακτικότητα. «Αυτοί που υιοθετούν γρηγορότερα την Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι οι κερδισμένοι», δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη προσοχής σε ποιες υπηρεσίες επενδύουν, δεδομένου ότι στην αγορά υπάρχουν providers που δεν διαθέτουν την απαραίτητη γνώση.
Η κ. Λάμπρου προειδοποίησε ότι «όσοι δεν χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη θα μείνουν πίσω», επισημαίνοντας τον κίνδυνο αύξησης ανισοτήτων. Στο μέλλον, αναρωτήθηκε ο Ισίδωρος Σιδερίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Pobuca, «πώς θα συμμετέχουμε σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων αν μπορούμε να έχουμε οντότητες με IQ 5.000;» Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ποιότητας της ζωής και της ισορροπίας μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου, κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για τις αλλαγές που έρχονται.