www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκία: Αποκλιμάκωση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ – δήλωση Φιντάν για τη Συρία και την εθνική ασφάλεια

57f542084bf0ddaf3c989c87edd98661
Κοινοποίηση

Τουρκία και Ισραήλ: Σχέσεις και Διπλωματία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να συγκρουστεί στη Συρία. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Φιντάν εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να αποτρέψει πιθανές εντάσεις, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι η Τουρκία θα λαμβάνει μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας, αν αυτή απειληθεί.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Χακάν Φιντάν τόνισε τη σημασία της ύπαρξης μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων. Για το λόγο αυτό, οι τεχνικές επαφές μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι απολύτως λογικές, καθώς καμία χώρα δεν θα έπρεπε να αναμειγνύεται σε συγκρούσεις που θα μπορούσαν να κλονίσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Φιντάν δήλωσε: «Ως Τουρκία, επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε πρόθεση να συγκρουστούμε στη Συρία, όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη Συρία να βιώνει εσωτερικές αναταραχές ή προκλήσεις που θα επηρεάσουν την εθνική μας ασφάλεια». Κάλεσε μάλιστα στην ανάγκη μιας κατάλληλης συντονισμένης προσέγγισης με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι επαφές αυτές, όπως εξήγησε, δεν αποτελούν μια ειδική μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο για το Ισραήλ, αλλά είναι ένα βήμα απαραίτητο για την αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης στην περιοχή. «Έπρεπε να υπάρξει ένας μηχανισμός συντονισμού, ειδικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δρώντες στην περιοχή δεν θα εμπλακούν σε συγκρούσεις», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Επιπλέον, ο Φιντάν διευκρίνισε ότι οι τεχνικές επαφές δεν σηματοδοτούν την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. «Ο ορισμός της ομαλοποίησης και μη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ είναι ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη ανάλυση και διευκρίνιση», σημείωσε. Αυτό υποδηλώνει ότι οι σχέσεις παραμένουν πολύπλοκες και απαιτούν προσοχή, χωρίς να παρερμηθούν οι προθέσεις τους.

Σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και η Παρούσα Κατάσταση

Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο Φιντάν τόνισε ότι ο Τραμπ εκφράζει σεβασμό προς τον Ερντογάν και επισημαίνει τις επιτυχίες του. «Οι ηγέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία, και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τις διμερείς σχέσεις», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης του Ερντογάν με τον Τραμπ, ο Φιντάν παρέπεμψε στο γεγονός ότι υπάρχουν συζητήσεις για τον προσδιορισμό του πλαισίου και του χρόνου των επαφών αυτών, δηλώνοντας ότι «θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Η Κατάσταση με τα F-35 και οι Κυρώσεις CAATSA

Ο Χακάν Φιντάν κλήθηκε να σχολιάσει και την κατάσταση που σχετίζεται με τις κυρώσεις CAATSA και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, μια αντίδραση για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. «Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ μελετά τα ζητήματα αυτά, και η κινητικότητα που προήλθε από την επικοινωνία με τον πρόεδρό μας έχει δημιουργήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον», θεώρησε ο Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σχετικά με τα F-35, σημειώνοντας: «Πολλά είναι τα κεκτημένα δικαιώματα που έχει η Τουρκία. Ορισμένες εταιρείες συμμετείχαν στην παραγωγή των F-35 και τώρα έχουν αποκλειστεί». Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία και να αξιολογήσει ποιοι είναι οι επόμενοι βήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν αποτυπώνουν την τρέχουσα κατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτικό χειρισμό και στρατηγική προσέγγιση σε ένα γεωπολιτικά εύθραυστο περιβάλλον.