Η Παρουσίαση της Τελικής Πρότασης του Τραμπ για Ειρήνη στην Ουκρανία
Η Ουάσιγκτον αναμένει σήμερα από το Κίεβο την απάντηση σχετικά με την ειρηνική πρόταση που υπέβαλε, η οποία περιλαμβάνει de facto αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σχεδόν σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές από τον Φεβρουάριο του 2022. Εκτός αυτού, η πρόταση προνοεί de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του NATO.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο Axios, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από το 2014, ενώ αναμένεται να επιστραφεί στην Ουκρανία τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα αναγνωρίζεται ως ουκρανικό έδαφος, με τη διαχείριση να ανατίθεται σε εταιρεία των ΗΠΑ, που θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στις δύο χώρες.
Πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την ως προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας.
Η Θέση του Λευκού Οίκου και των Υπόλοιπων Εμπλεκομένων
Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι παραμένει προετοιμασμένος να αποσυρθεί εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Η πρόταση του Τραμπ ζητά σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει προηγουμένως απορρίψει την αποδοχή της ρωσικής κατοχής.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει προσφερθεί να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου, αλλά έχει απορρίψει άλλα στοιχεία της αμερικανικής πρότασης, όπως την παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης σε ουκρανικό έδαφος. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση, η πρόταση δεν αποφαίνεται το πώς ακριβώς θα ωφεληθεί η Ουκρανία.
Δεδομένα της Πρότασης
Σύμφωνα με την πρόταση, η Ρωσία θα κερδίσει:
- De jure αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.
- De facto αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολοκλήρου της περιφέρειας Λουχάνσκ και κατεχόμενων τμημάτων του Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια.
- Δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
- Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Αντίστοιχα, η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει:
- Μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών και μη ευρωπαϊκών συμμάχων.
- Επιστροφή μικρού μέρους της περιφέρειας του Χάρκοβο.
- Ανεμπόδιστη διέλευση του ποταμού Δνείπερου.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση.
Άλλα Σημεία και Προοπτικές
Η πρόταση περιλαμβάνει αναφορές σε συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά, η οποία αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα. Παρά την πρόταση, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρατούν μια επιφυλακτική στάση. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία για περαιτέρω συνομιλίες με τον Πούτιν στο άμεσο μέλλον.