Νέες Απειλές Δασμών από Τραμπ κατά του Μεξικού
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες, Πέμπτη, ότι εξετάζει την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών ή «κυρώσεων» προς το Μεξικό, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε συμφωνία που ορίζεται μεταξύ των δύο κρατών. Στην ανάρτησή του μέσω της πλατφόρμας Truth Social, τόνισε ότι «το Μεξικό κλέβει νερό από τους τεξανούς αγρότες», κατηγορώντας την γειτονική χώρα για παραβίαση της συμφωνίας του 1944.
Η συμφωνία αυτή υποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό θα μοιράζονται τον νερό του ποταμού Κολοράντο, με αντάλλαγμα τη μεταφορά υδάτων του Ρίο Γκράντε στην αμερικανική επικράτεια. Αυτά τα δύο ποτάμια είναι ζωτικά και ρέουν κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Ο Τραμπ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων τελωνειακών δασμών και πιθανόν ακόμη και κυρώσεων, ωσότου το Μεξικό τηρήσει τη συμφωνία».
Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη καθώς το Μεξικό αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια νερού λόγω ξηρασίας που διαρκεί περίπου 20 χρόνια, δημιουργώντας μια αναπόφευκτη πίεση για την τήρηση της συμφωνίας παραδόσεων νερού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει την αναγκαιότητα της διασφάλισης των υδάτινων πόρων, ειδικά για τους αγρότες του Τέξας, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον των καλλιεργειών τους, όπως το βαμβάκι και τα εσπεριδοειδή. Εν τω μεταξύ, στα τέλη Μαρτίου, η Ουάσιγκτον περιορίσε τις ροές νερού προς το Μεξικό, ανοίγοντας έτσι ακόμη ένα μέτωπο με τον νότιο γείτονα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις καλύπτονται από ανησυχίες για τους τελωνειακούς δασμούς, την παράτυπη μετανάστευση και τα ναρκωτικά.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, εκτίμησε τον προηγούμενο μήνα ότι η έλλειψη νερού συνδέεται με ένα «μειωμένο ρεύμα» στην κοίτη του Ρίο Γκράντε. Ανέφερε ότι «πηγαίνουν τρία χρόνια που αντιμετωπίζουμε ξηρασία και, στο μέτρο που υπάρχει διαθέσιμο νερό, το Μεξικό συμμορφώνεται» με τη συμφωνία. Επίσης, αποκάλυψε ότι εστάλη μια «συνολική πρόταση» στον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση των ζητημάτων παραδόσεων νερού στο Τέξας, επισημαίνοντας «πολύ βραχυπρόθεσμες ενέργειες» που σκοπεύουν να βοηθήσουν στην κατάσταση.
Η πρόεδρος της Μεξικού εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όπως συνέβη και σε άλλα ζητήματα, θα υπάρξει συμφωνία» για το επίμαχο ζήτημα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2020, ο λεγόμενος «πόλεμος του νερού» προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις, με αγρότες στην πολιτεία Τσιουάουα να καταλαμβάνουν το φράγμα Λα Μποκίγια για να σταματήσουν την κυβέρνηση από την προμήθεια νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή ενός ανθρώπου.