www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΥΠΠΟ: Εγγραφή Τεσσάρων Νέων Πολιτιστικών Στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

9f0630ad4547c944f5071c66226e25d9
Κοινοποίηση

Εγγραφή Νέων Στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει με ενθουσιασμό την εγγραφή τεσσάρων νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτή η πρωτοβουλία ενσωματώνει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει σχεδιοθεί από το 2006. Τα νέα στοιχεία είναι αποτέλεσμα συστηματικής επεξεργασίας και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες.

Η εγγραφή αυτών των στοιχείων αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας μας στη διαφύλαξη και προώθηση των παραδόσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουν συγκεντρωθεί έως σήμερα 150 στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο, τα οποία αναγνωρίζουν την αξία και τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, παρέχοντας στις κοινότητες τη δυνατότητα να αναδείξουν τις πολιτιστικές τους ταυτότητες.

Η Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η εγγραφή των τεσσάρων νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί ακόμα μια σημαντική προσθήκη στο πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας μας. Τα στοιχεία που καταγράφονται είναι κομμάτια της παράδοσής μας και αναδεικνύουν την εθνική μας ταυτότητα, απορρέουσα από τη δημιουργικότητα και τη συλλογική μνήμη των κοινοτήτων μας. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή του πολιτισμού μας, για αυτό και η διαφύλαξή της αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.»

Τα Νέα Στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ακολουθούν οι τέσσερις νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας:

Το Πανάυρι του Άι Σουλά

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη παραδοσιακή γιορτή της κοινότητας Σορωνής Ρόδου, εκφράζοντας τη συλλογική ταυτότητα και το κοινοτικό πνεύμα. Διαρκεί δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εορταστικές δράσεις που προσελκύουν την συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών.

Μπιμπίλα, Δαντέλα με τη Βελόνα στη Νέα Μάκρη Αττικής

Η μπιμπίλα είναι μια παραδοσιακή τεχνική δαντελωτής κεντητικής, συνυφασμένη με την κληρονομιά των Μικρασιατών προσφύγων. Χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση ασπρόρουχων και υφασμάτων, ενώ η τεχνική αυτή διατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της ελληνικής παράδοσης.

Παραδοσιακή Τεχνολογία Παραγωγής Κατραμιού

Αυτή η τεχνολογία συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση του δάσους και την παρασκευή προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε πολλές σύγχρονες εφαρμογές, όπως φαρμακευτικά και καλλυντικά. Η ιστορία της πρακτικής αυτής εκτείνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και διατηρείται ζωντανή από ελάχιστους παραγωγούς.

Η Τέχνη της Παραδοσιακής Ιστιοπλοΐας με Λατίνι

Το λατίνι είναι ένα τριγωνικό πανί που έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τύπους σκαφών. Η ιστιοπλοΐα με πανί λατίνι δεν είναι μόνο ναυτική παράδοση, αλλά και κρίσιμο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει τις κοινότητες του Αιγαίου με τη θάλασσα και την ιστορία τους.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε διεθνή υποψηφιότητα για την εγγραφή της τέχνης της ιστιοπλοΐας με λατίνι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, επιδιώκοντας την αναγνώριση αυτής της μοναδικής παράδοσης.