Μείωση Εμπιστοσύνης των Φινλανδών στις Εγγυήσεις Ασφαλείας του ΝΑΤΟ
Η εμπιστοσύνη των Φινλανδών στις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ έχει σημειώσει σημαντική πτώση μετά την εκλογική επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Φινλανδικό Φόρουμ για τις Επιχειρήσεις και τις Οικονομικές Πολιτικές (EVA), καταδεικνύει τις αλλαγές στην αντίληψη των Φινλανδών σχετικά με την ασφάλεια, ιδίως από την εποχή που η χώρα εντάχθηκε στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία τον Απρίλιο του 2023.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, είχε παραδοσιακά υιοθετήσει στρατιωτική ουδετερότητα. Ωστόσο, η στροφή προς το ΝΑΤΟ φάνηκε να αντανακλά ανησυχίες για τη ρωσική επιθετικότητα, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην έρευνα του EVA, καταγράφεται μείωση 21 ποσοστιαίων μονάδων στη στήριξη των πολιτών για τις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ, σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του EVA, «η εμπιστοσύνη στις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον τόσο προφανής όσο προηγουμένως». Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία φαίνεται να έχει κλίνει τη συζήτηση προς το αρνητικό. Οι δηλώσεις του, που υποστήριξαν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν τις αμυντικές δαπάνες δεν θα μπορούν να προσδοκούν σε απαραίτητη υποστήριξη, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Φινλανδούς πολίτες.
Υποστήριξη και Αντίκτυποι
Παρά τη μείωση της εμπιστοσύνης, τα δύο τρίτα των Φινλανδών θεωρούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θετική. Ωστόσο, η υποστήριξή τους για την εν λόγω ένταξη έχει μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στη ρωσική απειλή και στις σκέψεις που αναδύονται σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι άλλες χώρες θα παρενέβαιναν στη Φινλανδία σε περίπτωση κρίσης. Οι ανησυχίες αυτές φαίνεται να εκφράζουν την αβεβαιότητα για την αξιοπιστία των εγγυήσεων του ΝΑΤΟ, καθώς οι πολίτες παρακολουθούν προσεκτικά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο και περιλάμβανε δείγμα 2.070 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 79 ετών, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκλεκτική κάλυψη διαφόρων ηλικιακών ομάδων.