Σοβαρές Προτάσεις για τη Δικαιοσύνη και τον Κοινοβουλευτισμό
Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναφερόμενος στις προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, τόνισε τη σπουδαιότητα της διατύπωσης μιας σοβαρής προσέγγισης προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο της Προανακριτικής Τριαντόπουλου. Αυτή η αποτυχία είχε σοβαρές συνέπειες τόσο για τον κοινοβουλευτισμό όσο και για την υπόθεση της απονομής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όπου ερευνώνται οι ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, να επαναξιολογήσει τη στάση του και να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης πριν από τη κατάθεση της σχετικής πρότασης. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει σύμπνοια και συντονισμός σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι.
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει συναντήσεις με ηγέτες του πολιτικού φάσματος, περιλαμβάνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πρέπει να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός στο ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με μικροκομματικά κριτήρια ή επικοινωνιακή διαχείριση», τόνισε.
Ο πολιτικός στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να επιτύχει διαδικασίες συγκλίσεων και συνεργασιών που δεν θα περιορίζονται σε συναντήσεις κορυφής. «Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες προγραμματικές αρχές», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στον ίδιο για να εκφράσει τις απόψεις του. Ταυτόχρονα, τόνισε πως ο δημόσιος διάλογος σχετικά με τις προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες δεν πρέπει να περιορίζεται σε πρόσωπα, καθώς αυτό ενδέχεται να είναι «άδικο» και μη παραγωγικό.
Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως «καθεστώς» και επισήμανε τη σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο που παρατηρείται από το 2023 και μετά, ιδιαίτερα στο διεθνές σκηνικό. Προέβλεψε ότι στις επόμενες εκλογές το ζητούμενο θα είναι η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, αντί για αυτοδυναμία.
Αναφορικά με τη ζώνη πολιτικής έντασης στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι το κόμμα θα προχωρήσει ενωμένο, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν. «Δεν κρύβουμε τις διαφωνίες μας κάτω από το χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με εκτίμηση στη δημοσκοπική άνοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εκφράζει, όχι πάντα με πολιτικό τρόπο, τη συνολική κοινωνική διαμαρτυρία, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσφέρει προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς συναντήθηκε με τον σύλλογο ενοικιαστών και συμμετείχε σε επιτροπή για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος που ζητά την απομάκρυνση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης. Επίσης, περιόδευσε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας, όπου εκτυλίχθηκαν ανασκαφές που αποκάλυψαν έξι ομαδικούς τάφους με λείψανα εκτελεσμένων αγωνιστών, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της ιστορικής μνήμης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.