www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρυσός Φοίνικας για το Μπαχρέιν στην 19η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας: Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση μέσω Δημιουργικών Λύσεων

Ccad97b73d4f92d45853bca74b7b0b71 no watermark
Κοινοποίηση

19η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία: Αναγνώριση και Καινοτομία

Την έναρξή της έκανε σήμερα η 19η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, εορτάζοντας την πλούσια και διαφοροποιημένη κληρονομιά της αρχιτεκτονικής. Η φετινή διοργάνωση με τον γενικό τίτλο «Νοητό, Φυσικό Συλλογικό» (Intelligens Natural Collective) επιμελήθηκε από τον αρχιτέκτονα και μέλος του Senseable City Lab του MIT, προσδιορίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ αρχιτεκτόνων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Με έντονη αναγνώριση, απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέοντας στο Περίπτερο του Μπαχρέιν για τη συμμετοχή του με τίτλο «Κύμα καύσωνα». Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα των ανθεκτικών και βιώσιμων αρχιτεκτονικών σχεδίων στον σύγχρονο κόσμο.

Δύο εύφημες μνείες απονεμήθηκαν στη συμμετοχή του Βατικανού με τίτλο «Ανοικτό Έργο», που υποδηλώνει τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού στην επικοινωνία και την παραγωγή μηνύματος, καθώς και στο βρετανικό Περίπτερο για τη μελέτη των κοινωνικών ανισοτήτων και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Αυτά τα έργα στοχεύουν στην προώθηση νέων στρατηγικών για την αποκατάσταση προκαλούμενων ζημιών.

Επιπρόσθετα, ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στην πρωτοπόρα Αμερικανίδα φιλόσοφο της τεχνολογίας Ντόρα Χάραγουεϊ και στον Ιταλό αρχιτέκτονα Ίταλο Ρότα, για το συνολικό τους έργο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης της τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική.

Η φετινή Μπιενάλε παρείχε μια μοναδική πλατφόρμα για την αναδείξη επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την αρχιτεκτονική, όπως η αλληλεξάρτηση ανθρώπινου και φυσικού κόσμου. Περίπτερα από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Αυστρία παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά έργα που θίγουν τις προκλήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από την κλιματική κρίση μέχρι τις κοινωνικές ανισότητες.

Στο αμερικανικό Περίπτερο, η επιδίωξη δημιουργίας ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος συνδυάστηκε με τις αποκαρδιωτικές εικόνες της κοινωνικής ανισότητας, ενώ το γαλλικό και το γερμανικό Περίπτερο έθιξαν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την υπερθέρμανση και τις πολιτικές αναταράξεις στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το πολιτικό κλίμα επηρέασε τη διοργάνωση, καθώς τα εθνικά Περίπτερα της Ρωσίας και του Ισραήλ παρέμειναν κλειστά, με ανοιχτές πληγές που παραμένουν από προηγούμενες εντάσεις. Η αυστριακή συμμετοχή προσέφερα μια διεισδυτική ανάλυση της στέγης και των αυτοδιαχειριζόμενων λύσεων, αναδεικνύοντας πιθανά μοντέλα βιωσιμότητας.

Η Μπιενάλε προσφέρει μια εμπνευσμένη εποπτεία της αρχιτεκτονικής πρακτικής και της αισθητικής της, με έργα που συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία και την τεχνολογία. Η ανάγκη για την ανανέωση και τη βιωσιμότητα επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία σχεδιασμού και τις προηγμένες τεχνικές στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Επιπλέον, η προσαρμογή των υλικών και οι νέες τεχνολογίες παρέχουν στους αρχιτέκτονες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πιο ελεύθερες και καινοτόμες μορφές, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα με την αισθητική. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αγωνίζεται να βρει ισορροπία ανάμεσα στην οικολογική ευθύνη και την όσο το δυνατόν πιο δημιουργική έκφραση.

Η 19η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου 2025, προσκαλώντας όλους να εξερευνήσουν τις νέες προσεγγίσεις και την αναγνώριση της σημασίας του χώρου στη ζωή μας.