www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ψήφος στην Ανταποδοτικότητα: Καθοριστική Διάταξη για το Τέλος Ταφής και την Αυτοδιοίκηση

591fdc44cc6a2f0b112d68399a14e0ff
Κοινοποίηση

Ψηφίζεται η Διάταξη για την Ανταποδοτικότητα του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο, Πέμπτη 10 Απριλίου, η διάταξη που αφορά την ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής απορριμμάτων προς την Αυτοδιοίκηση, όπως είχε προαναγγελθεί στις αρχές του έτους. Η νέα ρύθμιση αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη διαχείριση απορριμμάτων και στο σύστημα ανακύκλωσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το τέλος ταφής θα γίνεται πλέον ανταποδοτικό προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιστροφή αυτή θα χρησιμοποιείται για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, επιτρέποντας στους δήμους να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατίθεται για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, προκειμένου να συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και να περιορίσει τους χώρους ταφής στη χώρα.

Η διάταξη ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», και υποστηρίζεται από τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους, αποδεσμεύονται ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους, το οποίο θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, μέσω των δημοτικών τελών που συλλέγονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Θέση του Υπουργού Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνος, δήλωσε σχετικά με τη νέα διάταξη ότι «το θέμα απασχολεί την Αυτοδιοίκηση εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια. Αποτελεί ένα αντικίνητρο που πρέπει να αρθεί για να ενισχυθεί η ανακύκλωση και η χώρα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς σε αυτό το πεδίο». Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται ρητά η ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής και το 85% του τέλους θα επιστρέφει στους δήμους και στους Φο.Δ.Σ.Α για μηχανήματα και σχετικές δράσεις ανακύκλωσης. Το υπόλοιπο 15% θα χρησιμοποιείται για αποκατάσταση χώρων ΧΑΔΑ και παλαιών ΧΥΤ.

Παράλληλα, η διαδικασία απόδοσης του τέλους θα απλοποιηθεί, συλλέγοντας το απευθείας από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μέσω δήμων. Σημειώνεται ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι θα ενισχυθούν κατά 118 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω αναγκαίων επιδομάτων.

Εξελίξεις και Προκλήσεις στην Αυτοδιοίκηση

Σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη νέα ρύθμιση περιλαμβάνουν την επίλυση του προβλήματος των δήμων της Αττικής που είχαν διπλοκαταβάλει το τέλος ταφής. Αυτή η διαδικασία διερευνάται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας και έχει οδηγήσει σε πειθαρχικές διαδικασίες. Με τη νέα ρύθμιση, οι δήμοι αυτοί δεν θα χρειαστεί να ξαναπληρώσουν το τέλος.

Εν κατακλείδι, η ρύθμιση όχι μόνο αποσκοπεί στην οικονομική εξυγίανση του ΕΣΔΝΑ με επιχορήγηση 48 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά στοχεύει και στην γενικότερη αναδιοργάνωση της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, επιδιώκοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της ανακύκλωσης.