www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακή Μετάβαση στις Τράπεζες: Από τις Ουρές στα Γκισέ στην Ολοκληρωμένη Ψηφιοποίηση των Καθημερινών Συναλλαγών

Ff2dfbf3999a350bed819a3b7c26a86c no watermark
Κοινοποίηση

Ψηφιακή Επανάσταση στον Τραπεζικό Τομέα

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο τρόπος που οι πολίτες στην Ελλάδα πραγματοποιούν τις καθημερινές τους τραπεζικές συναλλαγές έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Από τις ατελείωτες ουρές στα καταστήματα για εγχρήματες συναλλαγές, έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Στη σύγχρονη Ελλάδα, σχεδόν όλες οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται εκτός φυσικών καταστημάτων, αξιοποιώντας εφαρμογές κινητού, ψηφιακά πορτοφόλια, internet banking και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Σήμερα, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των πελατών επιλέγει να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του στα παραδοσιακά γκισέ, καθώς οι Έλληνες έχουν γίνει ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές λύσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ψηφιακής μετάβασης είναι η Alpha Bank, η οποία έχει καταγράψει το εντυπωσιακό ποσοστό του 98% των συναλλαγών της με πελάτες σε ψηφιακό περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο Chief Digital Officer της Τράπεζας, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει μόλις το 80% πριν από λίγα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών έχουν εκτοξευτεί στο 32% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του Νότου που είναι στο 26%. Ο κ. Τσαρμπόπουλος σημείωσε ότι εντός του έτους, η Alpha Bank στοχεύει να ψηφιοποιήσει όλες τις καθημερινές συναλλαγές των πελατών της, περιορίζοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία στα καταστήματα.

Ο Ρόλος της Τράπεζας ως Αόρατος Συνεργάτης

Η Alpha Bank επιδιώκει να λειτουργεί ως αόρατος συνεργάτης στην ψηφιακή εμπειρία των πελατών της, προσφέροντας εμπορικές λύσεις που είναι όχι μόνο εύκολες αλλά και έξυπνες και ανθρώπινες. Σύμφωνα με τον Γιάννο Ιωαννίδη, Chief of Retail Banking Products, «η ψηφιοποίηση δεν συνδέεται μόνο με τους νέους ή τους τεχνολογικά ώριμους χρήστες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον μια πολυντηρητική συνήθεια». Ο ψηφιακός πελάτης δεν έχει ηλικία, αλλά προσδοκίες. Συνεπώς, η Alpha Bank σχεδιάζει ψηφιακά ταξίδια που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ταχύτητα και την εμπειρία του χρήστη.

κεντρικό ρόλο στην στρατηγική αυτή παίζει η πρόληψη ψηφιακής απάτης, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, έχει καταστεί βασική προτεραιότητα. «Το κλειδί είναι η πρόληψη. Επενδύουμε συνεχώς σε νέα συστήματα και συνεργασίες, όπως αυτή με τη Visa, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, χωρίς να θυσιάζεται η εμπειρία του πελάτη», κατέληξε ο ίδιος.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται μόνο στις συναλλαγές. Επεκτείνεται και στον εσωτερικό οργανισμό των τραπεζών, καθώς και στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων συνεργατών. Η Alpha Bank συνεργάζεται με ένα τεχνολογικό κολοσσό από τις ΗΠΑ, ο οποίος, λόγω της συνθήκης παραχώρησης υπηρεσιών στην Τράπεζα, έχει ιδρύσει μόνιμα γραφεία στην Ελλάδα. Επιπλέον, η συνεργασία με την startup Moveo.ai για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού βοηθού είναι ενδεικτικό των εξελίξεων που διαγράφονται στην αγορά. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Alpha Bank, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εδραιωθεί ως περιφερειακός κόμβος τεχνογνωσίας, αξιοποιώντας την καινοτομία, την πλούσια εκπαιδευτική δυναμική και την ψηφιακή της ωρίμανση.