www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ώρα της Γης: Σκοτεινές Στιγμές για Έναν Φωτεινό Πλανήτη

F9bff756135d8988b8b032622cad2d6c
Κοινοποίηση

«Ώρα της Γης»: Ένα παγκόσμιο κάλεσμα για την προστασία του πλανήτη

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης», που εορτάζεται για 19η συνεχή χρονιά. Η φετινή «Ώρα της Γης 2025» θα ξεκινήσει στις 20:30. Κατά τη διάρκεια της μιας ώρας, εμβληματικά μνημεία, διάσημα αξιοθέατα, οργανισμοί και επιχειρήσεις παγκοσμίως θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα τους, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για προάσπιση του κοινό μας σπιτιού, του πλανήτη.

Η «Ώρα της Γης» αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF, λειτουργώντας ως μια ισχυρή υπενθύμιση για την επείγουσα δράση που πρέπει όλοι να αναλάβουμε, για την προστασία του πλανήτη μας. Παράλληλα, είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα προς πολίτες, πολιτικούς και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 ήταν το θερμότερο έτος καταγεγραμμένο παγκοσμίως, με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο αισθητές στη ζωή και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Για ακόμα μια χρονιά, πολίτες από περισσότερες από 180 χώρες θα ενωθούν, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας. Με τη συμβολική απενεργοποίηση των φώτων για μία ώρα, θα συμμετάσχουν και σε δράσεις ευαισθητοποίησης που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Φέτος, η «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα, η οποία είναι το σπίτι μας, η ιστορία μας και οι άμεσες συνδέσεις μας με την ποιότητα ζωής μας. Η θάλασσα είναι επίσης κατοικία μοναδικών ειδών όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι χελώνες Caretta caretta και οι μεσογειακές φώκιες, που, αν και πολύτιμα για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αντιμετωπίζουν πολλές απειλές.

Για το λόγο αυτό, το WWF Greece καλεί τους πολίτες να θυμηθούν τη σημαντική αξία που έχει η θάλασσα και οι πολύτιμοι πόροι της για τη ζωή μας. Σημαντική είναι η ενημέρωση για τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα καθώς και η ενεργός συμβολή στην προστασία των θαλασσών μας. Όπως επισημαίνει το WWF Greece: «Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσετε στη φύση εσείς και εκατομμύρια άλλοι παγκοσμίως είναι η πιο κρίσιμη για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.» Σε αυτό το πνεύμα, μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να:

  • Μάθετε για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές μας

Το κύριο εργαλείο για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ). Τα οφέλη της σωστής διαχείρισης αυτών των περιοχών εκτείνονται πέρα από το φυσικό περιβάλλον και έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευημερία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόλις το 1,3% της θαλάσσιας επιφάνειας που καλύπτεται από ΘΠΠ στην Ελλάδα διαθέτει σχέδιο διαχείρισης. Επίσης, ακόμη και όταν υπάρχουν νομικά μέτρα προστασίας, συχνά η εφαρμογή και η επιβολή τους είναι ανεπαρκής και ελλιπής. Δείτε περισσότερα για τις ΘΠΠ ΕΔΩ.

  • Προστασία των Μπλε Δασών της Μεσογείου

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα, αν και έχουν επιβιώσει από τις κλιματικές αλλαγές από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η ικανότητά τους να αντέξουν τις σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες τίθεται εν αμφιβόλω. Οι κυριότερες απειλές για τα λιβάδια Ποσειδωνίας περιλαμβάνουν την υπερθέρμανση των θαλασσών, τη ρύπανση, την παράκτια ανάπτυξη και τις ανθρωπογενείς αλλαγές στην ακτογραμμή. Η αργή αναπαραγωγή και φυσική αποκατάσταση της Ποσειδωνίας θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των λιβαδιών να ανακάμψουν. Δείτε περισσότερα για τα λιβάδια Ποσειδωνίας ΕΔΩ.

  • “Βυθιστείτε” στον κόσμο των κητωδών

Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν πολλά και σαγηνευτικά μυστικά. Τα κητώδη είναι από τα μεγαλύτερα θαύματα που συναντάμε στα νερά τους. Αυτοί οι αξιοθαύμαστοι θηρευτές και στοργικές μητέρες διατηρούν τη φυσική ισορροπία στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο, αυτός ο θαυμαστός υδάτινος κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολλά κητώδη πιάνονται στις παγίδες των ψαράδων ή υποφέρουν από τη ναυσιπλοΐα, τις εξορυκτικές δραστηριότητες και τη ρύπανση. Περισσότερες πληροφορίες για τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.