www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας-Θράκης: Γιορτή Πολιτισμού και Παράδοσης στη Δράμα

C16350ead080be1f0d0a944a4380921b
Κοινοποίηση

Η Ιστορία και η Πολιτιστική Κληρονομιά των Ηπειρωτών στη Δράμα

19ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης

Η Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας έχει αναλάβει μία σημαντική διοργάνωση που αναμένεται να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες και συμμετέχοντες. Το 19ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στη Δράμα, προσκαλώντας ηπειρωτικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα καθώς και όσους εκτιμούν τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια της Ηπείρου.

Η εκδήλωση επιστρέφει στη Δράμα έπειτα από προηγούμενες διοργανώσεις και θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκειμένου να γιορταστεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Ηπειρωτών. Κάθε χρόνο, το Αντάμωμα μεταφέρεται σε διαφορετική πόλη της Περιφέρειας, εξασφαλίζοντας έτσι ποικιλία και αντάμωση μεταξύ των ηπειρωτικών συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας.

Η Κοινότητα Ηπειρωτών στη Δράμα

Η παρουσία των Ηπειρωτών στη Δράμα είναι έντονη και σημαντική. Αυτή η ιδιαίτερη κοινότητα έχει διαμορφώσει τον τόπο και την ιστορία της, και πολλοί είναι οι Ηπειρώτες που έχουν συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αξιοπρόσεκτο είναι το παράδειγμα του δημάρχου Θεόφιλου Αθανασιάδη, που εκτελέστηκε από τους Βουλγάρους κατά την περίοδο της Κατοχής, νιώθοντας την ανάγκη να στηρίξει την κοινότητα του μέχρι την ύστατη στιγμή.

Η γνωστή ιστορικός, κα. Ευθυμίου, έχει αναφέρει σε ομιλίες της πόσο σημαντική ήταν η παρουσία των Ηπειρωτών στη Δράμα, σημειώνοντας ότι η περιοχή αυτή είχε μία ισχυρή οικονομία κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, λόγω των καπνών, των βαμβακιών και των μεταξωτών προϊόντων, υπάρχει έντονη σύνδεση με το διεθνές εμπόριο. Αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν ένα πεδίο για εργασία και ανάπτυξη.

Η Διαρκής Πολιτιστική Παρουσία

Η ιστορία των Ηπειρωτών στη Δράμα δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν. Από περίπου το 1800, οι Ηπειρώτες έχουν δημιουργήσει μία δυναμική παροικία που έχει ανθεί στο εμπόριο, τα γράμματα και τις τέχνες. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν ιδρύσει συλλόγους με σκοπό τη διατήρηση της ηπειρώτικης κληρονομιάς και την προώθηση ποικίλων δράσεων που φέρνουν κοντά την Ήπειρο και τη Δράμα. Αυτές οι εκδηλώσεις επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή τη σύνδεση με τις ρίζες τους και να διευρύνουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της κοινότητας.

Η συνολική παρουσία των Ηπειρωτών στη Δράμα αποδεικνύει τη δύναμη της πολιτιστικής διασύνδεσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων, δημιουργώντας έτσι μια πλούσια κοινωνική και πολιτιστική ατμόσφαιρα που συνεχώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται.