Κεντρικά Άρθρα
Επικαιρότητα
Ιστορίες
Ο Χαρίλαος Τρικούπης γίνεται ο πρωθυπουργός που με ομιλία του στη Βουλή περιγράφει το όραμά του για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και ξεκινάει το σχεδιασμό τους.

Γράφει ο
Βασίλης Κεχαγιάς
Κριτικός Κινηματογράφου – Δημοσιογράφος
Ο ιστορικός
Ήταν χρόνια του Όθωνα, όταν ο Γάλλος Φεραλντί προτείνει την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Μιλάει για την κατασκευή τροχιάς ανάμεσα στην Αθήνα και στο επίνειό της, τον Πειραιά. Ως τότε, η γνωστή οδός Πειραιώς είχε αναλάβει την αποστολή της συγκεκριμένης σύνδεσης, με άλογα, κάρα, ακόμη και καμήλες. Ήδη, όμως, η Ελλάδα είχε αρχίσει να εμφανίζει την παθογένεια της καθυστέρησης των έργων, κι έτσι χρειάστηκαν είκοσι έτη για να ξεκινήσει η υλοποίηση της πρότασης. Είχε φτάσει το 1855, όταν η Βουλή ψήφισε την έναρξη των εργασιών, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.
Ο αυτόπτης μάρτυς
Μπορεί η θητεία του Τρικούπη να κατέληξε στο πικρό «ανθ’ ημών Γουλιμής», όταν δεν εξελέγη καν βουλευτής, διότι το έδρανό του στη Βουλή κατέλαβε ο ανεπαρκής Γουλιμής, είχε προλάβει, ωστόσο, να ανοίξει την πόρτα σε ένα πρώτο, έστω και ελλιπές, σιδηροδρομικό δίκτυο. Πριν προλάβει να εκστομίσει το «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν», από την πρώτη κιόλας πρωθυπουργική του εκλογή, είχε προλάβει να εκπονήσει σχέδιο επτακοσίων χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής. Ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση γύρω στο 1909, αλλά διέθετε ευφυείς προβλέψεις, πριν ακόμη ενταχθούν η Θεσσαλία και η Μακεδονία στον ελληνικό χάρτη.
Φυσικά, το γνωστό εγχώριο φαινόμενο της αντιπολίτευσης από την αρχή προέβαλε αντιρρήσεις για το πλάτος…
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα σημαντικότερα νέα της ημέρας απευθείας στο email σας.