www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η θλιβερή κληρονομιά του πολέμου στην Ουκρανία: 669 θάνατοι και 1.833 τραυματισμένα παιδιά σε τρία χρόνια

49aed7f92895e75ef5537162a36e5d50
Κοινοποίηση

Η Τραγική Πραγματικότητα για τα Παιδιά στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα παιδιά στην Ουκρανία έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, με τα δικαιώματά τους να καταπατούνται με δραματικό τρόπο σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι θάνατοι, οι τραυματισμοί και οι μόνιμοι διαχωρισμοί οικογενειών έχουν ανατρέψει τις ζωές κατακόρυφα.

Σύμφωνα με την έκθεση, από την 24η Φεβρουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, τουλάχιστον 669 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 1.833 τραυματίστηκαν, πολλές φορές ως αποτέλεσμα της έλλειψης προστασίας και της εκτεταμένης χρήσης όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Από αυτά, 521 θάνατοι και 1.529 τραυματισμοί σημειώθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από την Ουκρανία, ενώ 148 παιδιά σκοτώθηκαν και 304 τραυματίστηκαν σε κατεχόμενα εδάφη.

Η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητική με την ύπαρξη εκρηκτικών και νάρκων σε τεράστιες περιοχές της Ουκρανίας, δημιουργώντας μακροχρόνιους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των παιδιών. Στα τέλη του 2024, υπολογίζεται ότι περίπου 737.000 παιδιά είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά, ενώ περίπου 1,7 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες, πολλά από τα οποία χωρίστηκαν από τον γονέα τους.

Η Καταπάτηση Δικαιωμάτων και οι Επιπτώσεις στον Εκπαιδευτικό Τομέα

Η έκθεση επισημαίνει την ιδιαίτερη ευαλωτότητα των παιδιών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εφαρμόσει εκτεταμένη βία κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, καθιστώντας τους στόχους της ένοπλης σύγκρουσης.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε ότι κατά τον πρώτο χρόνο της εισβολής, τουλάχιστον 200 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζούσαν σε ιδρύματα, μεταφέρθηκαν εντός κατεχόμενων περιοχών ή στη Ρωσία, ενέργειες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν έγκλημα πολέμου. Χωρίς πρόσβαση στη Ρωσία ή στα κατεχόμενα εδάφη, η εκτίμηση της έκτασης αυτών των μεταφορών είναι αδύνατη.

Μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στα τέλη του 2022, οι ρωσικές αρχές έχουν εισάγει μεγάλες νομοθετικές αλλαγές που επηρεάζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Έχουν επιβάλει τη ρωσική υπηκοότητα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία, περιορίζοντας τη διδασκαλία στην ουκρανική γλώσσα, και έχουν προωθήσει στρατιωτικοπατριωτικά προγράμματα εκπαίδευσης, εκθέτοντας τα παιδιά σε προπαγάνδα του πολέμου.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά από τρία χρόνια συνεχούς σύγκρουσης, το εκπαιδευτικό επίπεδο των παιδιών έχει υποχωρήσει, περιορίζοντας τις δυνατότητές τους για μέλλον στην εκπαίδευση και την απασχόληση. Τα παιδιά έχουν βιώσει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τραυματικών περιστατικών και της απουσίας σταθερότητας.

Ο Ύπατος Αρμοστής, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των παραβιάσεων είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση ενός μέλλοντος όπου όλα τα παιδιά της Ουκρανίας θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ανακτήσουν την ασφάλεια και τη ταυτότητά τους. Υπογράμμισε την ανάγκη για μακροχρόνια υποστήριξη, προκειμένου τα παιδιά να απαλλαγούν από τις μόνιμες συνέπειες του πολέμου και της κατοχής.

Πηγή: https://ukraine.un.org/en/291365-un-report-details-devastating-impact-hostilities-children-ukraine