Μείωση τιμών και υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας τον Μάρτιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ειδησιογραφία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου είναι 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Αυτή η μείωση στους δείκτες τιμών έχει ανακουφίσει τις πιέσεις προς τους προμηθευτές να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, ώστε να διατηρηθεί το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερο για τους οικιακούς καταναλωτές.
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Μάρτιο παραμένει κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται κυρίως σε έναν συνδυασμό υψηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειωμένης ζήτησης. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό και παρατηρείται κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι συνθήκες, όπως η ηλιοφάνεια και οι ισχυροί άνεμοι, προάγουν την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας, ενώ οι θερμοκρασίες συνήθως δεν απαιτούν τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού.
Κάτι σημαντικό που συνδέεται με την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ είναι οι “παράπλευρες απώλειες” που προκαλούνται στη σταθερότητα του δικτύου. Όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, μπορεί να παρουσιαστούν διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια διακοπών ή αργιών, όπως οι εορτές της 25ης Μαρτίου ή το Πάσχα, όταν η ζήτηση συνήθως είναι ακόμα χαμηλότερη.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής, όπως τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, να λάβουν έκτακτα μέτρα περιορισμού της “πράσινης” παραγωγής, εφαρμόζοντας αναγκαστικές περικοπές στις μονάδες παραγωγής. Αυτή η εικόνα είναι επαναλαμβανόμενη, καθώς οι πιέσεις επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο, με την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ να μην συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης.
Αν και το 2024 οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΑΠΕ έχουν επιβραδυνθεί, η προσθήκη 580 μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει ανεβάσει τη συνολική ισχύ στα 12,08 γιγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ. Για συγκριτικούς λόγους, η αιχμή της ζήτησης που καταγράφηκε την προηγούμενη Κυριακή κυμάνθηκε γύρω από τα 7 γιγαβάτ.
Μία πιθανή λύση για την αντιμετώπιση των περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ είναι η αποθήκευση ενέργειας, που μπορεί να προέλθει είτε από υδροηλεκτρικά έργα με αντλιοταμίευση είτε από μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, οι οποίες αρχίζουν να εγκαθίστανται σταδιακά από φέτος. Επιπλέον, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είναι μία άλλη λύση κατά την περίοδο που υπάρχει ζήτηση από γειτονικά ενεργειακά συστήματα. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι περικοπές.