www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανασυγκρότηση της Λειτουργίας του Αεροδρομίου Χίθροου

C4aac87ffeeef1cc76e645c49ca2acd6
Κοινοποίηση

Επανέναρξη της Λειτουργίας του Αεροδρομίου Χίθροου

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επανέρχεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία, ακολουθώντας μια ημέρα αναστάτωσης λόγω μιας πυρκαγιάς σε κοντινό υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης. Αυτή η αναστάτωση έθεσε εκτός λειτουργίας τον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Ευρώπης, προκαλώντας χάος στις διεθνείς αερομεταφορές.

Καθώς ορισμένες πτήσεις ξαναξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ, η μεγάλη αναστολή λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή θέσεις σε εναλλακτικές πτήσεις, γεγονός που αύξησε την πίεση στους ήδη επιβαρυμένους τερματικούς σταθμούς συγκοινωνιών.

Ο εκπρόσωπος του Χίθροου ανέφερε ότι το προσωπικό του αεροδρομίου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τους επιβάτες που επηρεάστηκαν. «Έχουμε διαθέσιμους εκατοντάδες επιπλέον συναδέλφους στους τερματικούς μας σταθμούς και έχουμε προσθέσει πτήσεις στο σημερινό πρόγραμμα για να διευκολύνουμε άλλους 10.000 επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου», εξήγησε.

Αντιμέτωποι με Οικονομικές Απώλειες

Οι παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας είναι ανήσυχοι καθώς αναμένουν οικονομικό πλήγμα που μπορεί να φτάσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι κρίσιμες υποδομές του Χίθροου κατέρρευσαν χωρίς διαθέσιμα εφεδρικά συστήματα. Ο Γουίλι Γουάλς, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού του αεροδρομίου».

Η προσδοκία των πτήσεων χθες ήταν υψηλή, καθώς το αεροδρόμιο ήταν προγραμματισμένο να διαχειριστεί 1.351 πτήσεις που θα μετέφεραν 291.000 επιβάτες. Ωστόσο, πολλές πτήσεις αναγκάστηκαν να εκτραπούν σε άλλα αεροδρόμια στη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ πολλές διεθνείς πτήσεις επέστρεψαν στο σημείο αναχώρησής τους.

Μαθήματα από το Παρελθόν

Ειδικοί στον τομέα της αερομεταφοράς παρατήρησαν ότι προβλήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα δεν είχαν παρουσιαστεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από το 2010, όταν περίπου 100.000 πτήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένοι επιβάτες, αν και αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Ευρώπη, ίσως να υποχρεωθούν να παραμείνουν στους χώρους τράνζιτ εφόσον δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για να βγουν από το αεροδρόμιο.

Με την κατάσταση στον υποσταθμό ηλεκτροδότησης να εξετάζεται από τις αρχές, οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας και οι έρευνες συνεχίζονται, αφήνοντας έτσι την εξελισσόμενη κατάσταση υπό παρακολούθηση.