«Ραντεβού στις βρύσες» – Γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στη Θεσσαλονίκη
Με το σύνθημα «Ραντεβού στις βρύσες», η ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) γιόρτασε σήμερα την «Παγκόσμια Ημέρα Νερού» με μια μοναδική μουσική πορεία, την οποία διοργάνωσε η μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο». Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και κατευθύνθηκε προς την πρώτη δημόσια βρύση που τοποθετήθηκε στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στην συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΥΑΘ, το 2025 αναμένεται η τοποθέτηση δέκα δημόσιων βρυσών σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Για τις εννέα επιπλέον βρύσες, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανίχνευσης των δικτύων ύδρευσης από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, με σκοπό την ανεύρεση των πιο κατάλληλων θέσεων για την εγκατάστασή τους.
Η Σημασία της Διατήρησης του Νερού
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας του νερού κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. Ανέφερε ότι πέρυσι, την ίδια ημέρα, είχαν αναλάβει δράση σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και τον Σύλλογο Εργαζομένων, με σκοπό την τοποθέτηση βρυσών στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. “Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση των υπόλοιπων 10 βρυσών στον αστικό χώρο του πολεοδομικού μας συγκροτήματος και το τρίτο βήμα αφορά τις παλιές κρήνες στην Άνω Πόλη,” πρόσθεσε ο κ. Αγγελούδης.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι “υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, ως δημόσιο αγαθό. Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, καθώς και στον Σύλλογο Εργαζομένων για τη συνέπεια στην υλοποίηση αυτών των βρυσών. Η Greenpeace είναι δίπλα μας, και πρέπει να δηλώσουμε ότι η προστασία του νερού είναι υποχρέωση όλων μας.”
Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χρησιμοποιήθηκαν συνθήματα και ζωγραφιές από παιδιά που επισκέπτονται το Μουσείο Ύδρευσης. Οι μουσικοί κατέληξαν στην Εγνατία, όπου η ομάδα της Μέλπως Βασιλικού παρουσίασε ένα κινησιολογικό δρώμενο με τίτλο «Ροή – Ένα κινησιολογικό ταξίδι στο νερό». Το δρώμενο αναφερόταν στην αέναη διαδρομή του νερού, τη σημασία του ως κοινού αγαθού και τη βιωματική του σχέση με τον άνθρωπο.
Στο σημείο λήξης της μουσικής πορείας, εκτός από τη νέα βρύση, είχε εγκατασταθεί και ένα σταντ για πληροφορίες καθώς και η διανομή παγουριών στους περαστικούς, με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης νερού από τις δημόσιες βρύσες και τη μείωση χρήσης πλαστικών μπουκαλιών.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καθιστά σαφή τη δέσμευσή του στην υποστήριξη του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών, με επόμενο στόχο την αποκατάσταση των οθωμανικών κρηνών της Άνω Πόλης. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ θα αναλάβει και την εγκατάσταση αυτών των νέων βρυσών εθελοντικά, συνεχίζοντας την προσφορά του στο πλαίσιο του προγράμματος.
Στρατηγική για τη Διατήρηση των Υδάτων
Η φετινή δράση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε κατά την Ημέρα Νερού του 2024, προσφέροντας 10 νέες βρύσες κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού του 2025 είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στην προστασία και σωτηρία των παγετώνων. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η σωτηρία των παγετώνων αποτελεί στρατηγική επιβίωσης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, και καλεί σε βιώσιμη διαχείριση του λιωμένου νερού.
Το ειδικό σταντ βρίσκεται σήμερα στην Αγ. Σοφίας με Εγνατία, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Στη δράση συμμετέχει και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το οποίο υποστηρίζει το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», προβάλλοντας το αναφαίρετο δικαίωμα όλων σε καθαρό, πόσιμο νερό, τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης και την ορθολογική χρήση του νερού.