www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθήνα: Ιστορικά Ύψη στην Κεφαλαιοποίηση και Τα Μερίσματα του Χρηματιστηρίου

8676f244fe2b025d3920c6bb777ef814
Κοινοποίηση

Ρεκόρ Στην Αγορά Χρηματιστηρίου Αθηνών

Έναν επώδυνο κύκλο κλείνει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2011, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται γύρω από τις 1.700 μονάδες. Αυτή η επιστροφή έρχεται σε μια εποχή όπου η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχε καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο δείκτης βρισκόταν στις 2.400 μονάδες.

Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που θυμίζουν το 2009, ενώ παράλληλα καταγράφεται ρεκόρ διανομής μερισμάτων που έχει να παρατηρηθεί εδώ και 16 χρόνια. Η εγχώρια αγορά παρουσιάζει ισχυρή δυναμική και σχεδόν όλα τα επιμέρους χρηματιστήρια εμφανίζουν υπεραπόδοση, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 118 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία φορά που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε τέτοια αποτίμηση ήταν την 12η Σεπτεμβρίου 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν γύρω από τις 3.100 μονάδες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με την παραμονή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s σφραγίζει αυτό το κλείσιμο κύκλου κρίσης, καθώς η χώρα επιστρέφει σε αξιόχρεα και κεφαλαιοποίηση στα προ της κρίσης επίπεδα. Από τις αρχές του 2025, η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ.

Αύξηση του Επενδυτικού Ενδιαφέροντος

Το ακμαίο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στον τζίρο της αγοράς. Για παράδειγμα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έκλεισαν στο ποσό των 252 εκατ. ευρώ, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2009. Μάλιστα, η χρονιά τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 170,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή.

Η αύξηση του τζίρου υποδηλώνει ότι ξένα χαρτοφυλάκια προεξοφλούν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, η οποία με τη σειρά της ανοίγει το δρόμο για τη χρηματιστηριακή αγορά να αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές.

Η Προοπτική Αναβάθμισης από τον FTSE

Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s έχει τη δυνατότητα να ωθήσει και την πιθανότητα η Ελλάδα να μετακινηθεί στις ανεπτυγμένες αγορές από τον FTSE. Στις 8 Απριλίου αναμένεται η ενδιάμεση ενημέρωση από τον FTSE σχετικά με την πιθανή μετακίνηση της Ελλάδας.

Ο FTSE εξετάζει τη χαμηλότερη βαθμίδα από τρεις οργανισμούς και προϋποθέτει ότι η χώρα πρέπει να έχει αξιολόγηση “επενδυτικής βαθμίδας” με θετικές προοπτικές. Έτσι, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s ενδέχεται να επιλύσει αυτό το εμπόδιο για την αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές. Ήδη, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε watchlist αναβαθμίσεων του FTSE Russell και του S&P DJI, ενώ η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος παγκοσμίως, δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν παρόμοια ενέργεια.

Μερίσματα Άνω των 5 Δισ. Ευρώ

Οι εισηγμένες εταιρείες αναμένονται να καταγράψουν ένα ρεκόρ μερισμάτων, που θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, με τη μέση μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 5%. Αυτά τα επίπεδα είναι τα υψηλότερα από το 2007, προ της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όταν τα μερίσματα είχαν φτάσει τα 5,42 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τότε υπήρχαν πολύ περισσότερες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο σε σύγκριση με τη σημερινή περίοδο.

Η Δυναμική των Τραπεζών

Οι τραπεζικές μετοχές είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν την ανοδική κίνηση της αγοράς. Ο τραπεζικός δείκτης έχει υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη, σημειώνοντας από τις αρχές του έτους κέρδη 29,81%, έναντι 15,86% του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Από την αρχή του 2024, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στη μετοχή της Alpha Bank (+42,24%), ακολουθούμενη από την Πειραιώς (+36,36%), την Εθνική (+29,90%) και τη Eurobank (+18,83%).

Η αναπτυγμένη κερδοφορία και το βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ που παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες το 2024 ενισχύουν τη θέση τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί σημαντικά το 2024, με 7 δισ. ευρώ από αρχές του 2025, αποδεικνύοντας τη συνεχή δημιουργία κερδών, την ισχυρή διαχείριση κεφαλαίων και την αύξηση δανεισμού.

Η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των διανομών με υψηλότερα μερίσματα αλλά και την υλοποίηση επιθετικότερων προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2024 ανήλθαν σε 4,532 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,33% σε σύγκριση με τα 3,645 δισ. ευρώ το 2023.