www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάχες και Σοφία: Η Γενιά των Νέων και οι Παράδοσες των Γέρων

654ee4dfe340cdfa7944b74b07e90aea
Κοινοποίηση

Καλή Είδηση για το Προσδόκιμο Ζωής στην Ελλάδα

Στον παρόντα κόσμο, γεμάτο αβεβαιότητες και προκλήσεις, οι Έλληνες πολίτες αναζητούν στήριγμα σε θετικές ειδήσεις για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Αν και οι προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση και η υπογεννητικότητα συνεχίζουν να απασχολούν τη χώρα μας, εμφανίστηκε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στατιστικό: η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 6,5 χρόνια τους τελευταίους πενήντα, φθάνοντας στα 81,8 χρόνια το 2023. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι οι επόμενες γενεές έχουν πλέον περισσότερες ευκαιρίες να ζήσουν και να επωφεληθούν από τις βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές συνθήκες. Ειδικότερα, οι αριθμοί δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αρκετές περιφέρειες μάλιστα να προπορεύονται, όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Ήπειρος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το προσδόκιμο ζωής έχει φθάσει το 81,4 έτη, μια αύξηση 3,8 ετών από το 2002. Αυτές οι αριθμητικές μεταβολές μας παρέχουν μια ελπίδα ότι η ζωή μας επεκτείνεται, αλλά και την ευκαιρία να αναλογιστούμε την ποιότητα της ζωής που βίωνουμε. Όπως λέει και η σοφία του λαϊκού τραγουδιού: «Λίγα χρόνια καλά». Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν επιθυμούν μόνο να ζήσουν περισσότερο, αλλά και να ζήσουν καλύτερα.

Η δημογραφική αυτή αλλαγή δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, νέοι Έλληνες αισθάνονται μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς στα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ειδικότερα, μια έρευνα έδειξε ότι οι νέοι ηλικίας 15 έως 29 ετών είναι οι πιο δυσαρεστημένοι στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η ανάλυση των Financial Times έδειξε ότι οι Έλληνες νέοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την καθημερινότητά τους και τη γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας. Η διέξοδος προς την ακροδεξιά και η στήριξη σε κόμματα που προτείνουν εναλλακτικές λύσεις εμφανίζονται ως αντιδράσεις σε πλήθος προβλημάτων όπως η οικονομική ανασφάλεια, η εκπαίδευση και η κοινωνική αδικία.

Καθώς οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αναβάλλουν τις ευθύνες τους αρνούμενες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, η οργή και η απογοήτευση των νέων θα μεγαλώνουν. Είναι καιρός να εξετάσουμε το πώς μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα σε αυτούς τους νέους, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνική κοινωνία.