www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο: Η Κυβέρνηση Σχεδιάζει Καταργήσεις Θέσεων Εργασίας

Ccc44691ee41eea992ccc663ff3f6dcf
Κοινοποίηση

Σημαντικές Οικονομικές Παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση της Βρετανίας

Αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κατάσταση, η βρετανική κυβέρνηση προγραμματίζει την ανακοίνωση νέων περικοπών στον προϋπολογισμό, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι αποφάσεις έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων, που επηρεάζουν αρνητικά τους συνταξιούχους, τους ασθενείς και τους αναπήρους.

Η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, που αίσθηση έντονες πιέσεις, αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες περικοπές την Τετάρτη, κατά την παραδοσιακή «εαρινή διακήρυξη», όπου θα περιγράψει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η πιο σημαντική ανακοίνωση που αναμένεται είναι η μείωση κατά 15% του κόστους λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης μέχρι το 2029/30, καθώς και η πρόβλεψη για λιγότερους εργαζόμενους στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, το εν λόγω μέτρο θα εξοικονομήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια στερλίνες (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Ριβς δήλωσε πρόσφατα: «Προτιμώ οι άνθρωποι να εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην αστυνομία, αντί σε διοικητικές θέσεις», επισημαίνοντας τη σημασία της στήριξης κοινωνικών υπηρεσιών έναντι διοικητικών ρόλων.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι περικοπές αυτές αναμένονται να αφορούν 10.000 εργαζόμενους συνολικά, σε μια δύναμη περίπου 500.000, ωστόσο, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι πραγματικές θέσεις εργασίας που θα χαθούν μπορεί να φτάσουν τις 50.000.

Προηγούμενες Περικοπές και Αντιδράσεις

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, το φθινόπωρο καταργήθηκε το επίδομα θέρμανσης για τους συνταξιούχους, ενώ ακολούθησαν περικοπές ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών στα επιδόματα αναπήρων και ατόμων με χρόνια νοσήματα. Αυτές οι αποφάσεις συνάντησαν αντιδράσεις από μέλη των Εργατικών βουλευτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε δυσκολία να τις αποδεχθούν.

Επιπλέον, στο τέλος Οκτωβρίου, η Ριβς ανακοίνωσε την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 40 δισεκατομμύρια λίρες, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό τομέα, που προειδοποιεί για «δραματικές συνέπειες» στην αγορά εργασίας και στους μισθούς.

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει την αύξηση των πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, προκειμένου να βελτιωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο, με την οικονομία σε στασιμότητα, οι δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις είναι περιορισμένες.

Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε επίσης σημαντική αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα απαραίτητα κεφάλαια θα πρέπει να εξευρεθούν από άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ΑΕΠ της Βρετανίας κατέγραψε πτώση 0,1% τον Ιανουάριο, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 3%. Παράλληλα, η λίρα παρουσίασε πτώση, ενώ τα επιτόκια αυξάνονται.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ριβς είναι η πιθανή κατάργηση του φόρου που είχε επιβληθεί στους μεγάλους κολοσσούς της τεχνολογίας. Αυτός ο φόρος αποφέρει περίπου 800 εκατομμύρια λίρες ετησίως, αλλά ενδέχεται να ανασταλεί προκειμένου να αποφευχθούν δασμοί που σκοπεύει να επιβάλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα βρετανικά προϊόντα. Η υπουργός δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία.