www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκος Παπαϊωάννου: Στρατηγικές Προσεγγίσεις για τους 335.000 Αιώνιους Φοιτητές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

0bc24259c79b3ae300754f9f0d836075 no watermark
Κοινοποίηση

Σημαντικές Παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τον Υφυπουργό Παιδείας, Νίκο Παπαϊωάννου

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, ο νέος Υφυπουργός Παιδείας που είναι επίσης πρώην Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τόνισε πρόσφατα τη σημασία ταχείας και τολμηρής παρέμβασης στον τομέα της εκπαίδευσης, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών αγγίζει τους 335.000, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο τριακοστό και τεσσαρακοστό έτος φοίτησης, ενώ σε ορισμένα τμήματα, το ποσοστό των λιμναζόντων φοιτητών ξεπερνά το 70%», δήλωσε ο Υφυπουργός. Τόνισε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει επιπτώσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις των πανεπιστημίων, θέτοντας σε κίνδυνο την εκπαιδευτική μας λειτουργία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητά από τα πανεπιστήμια να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τους «αιώνιους φοιτητές», προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στη <<Σύνοδο των Πρυτάνεων>>. Ο Νίκος Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι ο νόμος που σχετίζεται με τις διαγραφές δεν θα εφαρμοστεί καθολικά, αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις για φοιτητές που πραγματικά καταβάλλουν προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Δημοσιονομικές Πολιτικές και Ανάπτυξη

Όσον αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς άλλων κλάδων πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πολιτική ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού. Δεσμεύτηκε ότι Το πλεόνασμα ανάπτυξης θα αποδοθεί στους πολίτες με κοινωνική δικαιοσύνη. Σημαντική προτεραιότητα για τον Υφυπουργό είναι η ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναγνωρίζουν την αριστεία και την καινοτομία.

Δημιουργία Παραρτημάτων και Υποστήριξη της Εκπαίδευσης

Ο Νίκος Παπαϊωάννου σχολίασε τις 12 αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον αυτό ενδυναμώνει τις συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Columbia. Οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις για τη λειτουργία των παραρτημάτων θα είναι αυστηρές, διασφαλίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Διαχείριση Αιωνίων Φοιτητών και Οδικός Χάρτης

Με αφορμή τις διαγραφές των αιώνιων φοιτητών, ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι η εφαρμογή του νόμου 4957/2022 θα παράσχει τον οδικό χάρτη για την επίλυση του θέματος. Ο αριθμός των 335.000 λιμναζόντων φοιτητών φανερώνει ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί λύσεις που θα σέβονται τις προσπάθειες όσων καταβάλλουν συνεχώς προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ένα ιδιαίτερο σημείο στην παρέμβασή του είναι η διαφορετική προσέγγιση των φοιτητών που έχουν κρατήσει επαφή και ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Προσδοκίες και Στρατηγικές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η συλλογή στοιχείων από τα πανεπιστήμια για την κατάσταση των αιώνιων φοιτητών θα είναι η βάση για τη συζήτηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ο νέος Υφυπουργός υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να διασφαλιστούν οι αναγκαίες διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μια εκπαίδευση που υπηρετεί και τους φοιτητές με δυσκολίες. Οι Πανεπιστήμια Αριστείας, προϋπολογισμού 195 εκατ. ευρώ, έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την έρευνα και την εκπαίδευση στα ελληνικά πανεπιστήμια, εδραιώνοντας τη θέση τους σε διεθνές επίπεδο.

Η Θεσσαλονίκη, με τα δημόσια πανεπιστήμιά της, αποτελεί ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο για επενδύσεις και ερευνητικές συνεργασίες, προσδιορίζοντας το μέλλον της ως έναν διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο. Η στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη συστηματική παρακολούθηση και στήριξη των έργων που αναβαθμίζουν την πόλη και ενδυναμώνουν τη θέση της στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι μένει προσγειωμένος στη διαδρομή του και ότι η παρουσία του στην πολιτική δεν αφορά σενάρια υποψηφιότητάς του, αλλά τη δέσμευση και ευθύνη για τις υποχρεώσεις του. «Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την εκπαίδευση της χώρας μας», καταλήγει.