www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Αντιπροσωπεία του Κιέβου στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις σχετικά με στρατηγικά ορυκτά

7cd68010b446d03651aad446d1ffd1e3 no watermark
Κοινοποίηση

Ουκρανία: Αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για Στρατηγικά Ορυκτά

Η Ουκρανία προγραμματίζει να στείλει «αυτήν την εβδομάδα» μία αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία για τα στρατηγικής σημασίας ορυκτά. Αυτή η κίνηση στοχεύει στη διασφάλιση προνομιακής πρόσβασης σε αυτά τα ορυκτά, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που παρέσχε η αμερικανική κυβέρνηση στο Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την ουκρανική κυβέρνηση, υποδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε αυτό το πεδίο.

Η αποστολή θα έχει ως κύριο στόχο να «προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» για τη συμφωνία αυτή, η οποία θεωρείται κρίσιμη. Στην ομάδα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα «υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών», όπως διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο μέσω μιας ανάρτησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Διαπραγματεύσεις και Στρατηγικές Συμφωνίες

Ο ουκρανοαμερικανικός «διάλογος» σχετικά με το κείμενο για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας υπόκειται σε σκέψεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας. Η Σβιριντένκο επεσήμανε ότι αυτός ο διάλογος αντανακλά τη «κοινή μας δέσμευση να οικοδομήσουμε μία στέρεη και διαφανή σύμπραξη». Ωστόσο, η νέα εκδοχή της συμφωνίας έχει χαρακτηριστεί από αρκετά μέσα ενημέρωσης και Ουκρανούς βουλευτές ως λιγότερο ευνοϊκή για το Κίεβο, γεγονός το οποίο επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Στα τέλη Μαρτίου, η Ουκρανία έλαβε μια νέα εκδοχή του κειμένου και η υπογραφή μιας πρώτης συμφωνίας-πλαισίου απέτυχε τον Φεβρουάριο, έπειτα από μία έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανικές Εγγυήσεις Ασφαλείας

Στις 30 Μαρτίου, ο Τραμπ προειδοποίησε τον Ζελένσκι ότι θα αντιμετωπίσει «σοβαρά προβλήματα» εάν απορρίψει το κείμενο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, από την αρχή της ρωσικής εισβολής πριν από τρία χρόνια. Το Κίεβο, από την πλευρά του, απαιτεί να περιληφθούν στο κείμενο αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφετινές εκδόσεις της συμφωνίας δεν συμπεριλαμβάνουν τέτοιες εγγυήσεις.

Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει την στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον παρόλο που οι σχέσεις με τη Ρωσία φαίνεται να αναθρεφούνται, σύμφωνα με τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ. Για το λόγο αυτό, οι Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιλέγουν να μην ασκούν δημόσια σφοδρή κριτική στο νέο κείμενο. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να καταλήξει σε μία «αμοιβαία αποδεκτή» συμφωνία με τις ΗΠΑ, χωρίς να αναιρεί τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ελπίζει να ενταχθεί στα επόμενα χρόνια.