www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκία: Αναγνώριση ως ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο σύμφωνα με την ΚΥΑ

F50d443e1ec520b856153c881d38f72f
Κοινοποίηση

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Τουρκία ως Ασφαλή Τρίτη Χώρα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, και Εξωτερικών, Γεώργιου Γεραπετρίτη. Με αυτήν την απόφαση, η Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών, εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο Ασφαλών Τρίτων Χωρών και χαρακτηριστικώς αναγνωρίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα» για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων διεθνούς προστασίας.

Ο Χαρακτηρισμός της Τουρκίας

Η ΚΥΑ προβλέπει με σαφήνεια τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για αιτούντες διεθνή προστασία οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις ασύλου όσων έχουν καταγωγή από τις προαναφερθείσες χώρες και έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας θα μπορούν να απορρίπτονται αμέσως, με δυνατότητα επιστροφής τους στη χώρα προέλευσης.

Στρατηγική Επιστροφής Μεταναστών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, η εν λόγω απόφαση στοχεύει στη διευκόλυνση της άμεσης επιστροφής όσων παραμένουν παράνομα στη χώρα. Η επανεγκατάσταση αυτών των ατόμων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για έναν πιο αποτελεσματικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Νέα Απόφαση και Υποχρέωση Πληροφόρησης

Η δημοσίευση της ΚΥΑ προήλθε ως απάντηση στην ακύρωση προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν υπήρξε επαρκής τεκμηρίωση για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Η νέα απόφαση, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Μετανάστευσης, ενσωματώνει πλήρη αιτιολογία και συμμορφώνεται με την κρίση του ΣτΕ, ενδυναμώνοντας τη νομική βάση της.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί αποτελεσματικά και νομικά θεμελιωμένα μέτρα. Έτσι, το υπουργείο προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες θα είναι δίκαιες και ότι οι αιτούντες θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της λήψης αποφάσεων σχετικά με την ασυλία τους.