Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών
Στο πλαίσιο της **νομοθετικής αναμόρφωσης** που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος Απριλίου, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών θα προσθέσουν σημαντικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Με τις νέες ρυθμίσεις, μόνο οι οφειλέτες με **μη εξυπηρετούμενα δάνεια**, τα οποία δημιουργήθηκαν έως τρεις μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν.
Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στόχο έχει την **αποτροπή αύξησης των κόκκινων δανείων**. Η αναθεώρηση αυτή επιτρέπει σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και μέλη της μεσαίας τάξης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υπό συνθήκες που δεν ίσχυαν στο παρελθόν.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειολήπτες που διατηρούν **«πράσινα» δάνεια** – δηλαδή δεν έχουν καθυστερήσει καμία δόση – θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο μηχανισμό αυτό, εφόσον αποδείξουν ότι το **εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 20%** κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Ευρύ Πεδίο Εντάξεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο, τους δήμους και ιδιώτες, γεγονός που διευρύνει την **καλύψη και τις ευκαιρίες** για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Πρώτη φορά, εκτός από τους ευάλωτους, και η μεσαία τάξη αποκτά τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές της, καθώς διπλασιάζονται τα εισοδηματικά κριτήρια.
Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές θα υποχρεούνται να καταθέτουν **έγγραφη πρόταση ρύθμισης** στον οφειλέτη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ευάλωτους δανειολήπτες να σώσουν την κατοικία τους έστω και 20 ημέρες πριν από την εκποίηση, μέσω της ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Κριτήρια και Υποχρεώσεις για την Ένταξη
Το νέο νομοσχέδιο διπλασιάζει τα κριτήρια που αφορούν τον χαρακτηρισμό ενός δανειολήπτη ως επιλέξιμου για να απαιτείται η συναίνεση όλων των πιστωτών με σκοπό την ένταξή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών καθορίζεται στις **300.000 ευρώ**.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου θεσπίζει τη υποχρέωση των πιστωτών να υποβάλλουν εγγράφως προτάσεις ρύθμισης στον οφειλέτη προτού προχωρήσουν σε πλειστηριασμό. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον τρεις μήνες πριν και να είναι διαθέσιμες μέσω κάθε πρόσφορου μέσου, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Επιπρόσθετα, απαιτείται ο οφειλέτης να είναι εγγεγραμμένος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης του πιστωτή.
Τέλος, οι προθεσμίες ενόψει κατασχέσεων επεκτείνονται ώστε οι ευάλωτοι οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, προσφέροντάς τους υποστήριξη και βοήθεια σε μια κρίσιμη καμπή.