www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακάλυψη Αρχαίου Κήπου στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου: Νέα Δεδομένα από την Ιερουσαλήμ

Deb447e96fde0d70ff46d9181f90ed6c no watermark
Κοινοποίηση

Ανακαλύψεις στην Ιερουσαλήμ: Αρχαίος Κήπος και Βιβλικές Αναφορές

Στην Ιερουσαλήμ, μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έχει συνταράξει την επιστημονική κοινότητα, καθώς εντοπίστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός αρχαίου κήπου, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τις βιβλικές γραφές. Οι ανασκαφές στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου έχουν αποκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία όπως αρχαία ελαιόδεντρα και αμπέλια, με χρονολόγηση περίπου 2.000 ετών.

Σημαντικές Βιβλικές Συνδέσεις

Η ανακάλυψη αυτή έχει συνδεθεί με τα εδάφια της Καινής Διαθήκης, συγκεκριμένα το Ιωάννης 19:41, το οποίο αναφέρει: «Και στον τόπο όπου σταυρώθηκε υπήρχε ένας κήπος, και μέσα στον κήπο ένας νέος τάφος στον οποίο δεν είχε τοποθετηθεί ακόμη κανείς». Αυτή η συσχέτιση δίνει ιδιαίτερη αξία στα ευρήματα και στους ιστορικούς υπόβαθρους που αποκαλύπτονται.

Η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, Francesca Stasolla, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη στο Fox News Digital, τονίζοντας ότι οι σπόροι και η γύρη που βρέθηκαν είναι αποδείξεις της ύπαρξης αυτού του αρχαίου κήπου.

Πολυάσχολα Σημεία της Αρχαιότητας

Ο Γολγοθάς, όπως υποδεικνύει η έρευνα, είχε πολλές χρήσεις κατά την αρχαιότητα και λειτουργούσε και ως λατομείο. Αν και η ακριβής ηλικία των οργανικών υλικών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, η Stasolla εξήγησε ότι οι σπόροι και η γύρη χρονολογούνται ανάμεσα στην έκρηξη της λατομικής δραστηριότητας και τη Ρωμαϊκή Εποχή, όταν το σημείο είχε χρησιμοποιηθεί για ταφικούς σκοπούς.

«Είναι πιθανό το λατομείο να έχει σταδιακά εγκαταλειφθεί και η περιοχή να έχει μετατραπεί σε γεωργικές εκτάσεις και τάφους», δήλωσε η Stasolla. «Αυτός είναι ο τρόπος που ενδέχεται να εμφάνιζε τον 1ο αιώνα μ.Χ.». Έχουν βρεθεί αρκετά ευρήματα που χρονολογούνται ακόμα και από την Εποχή του Σιδήρου, ενδυναμώνοντας την υπόθεση για την κλιμακούμενη σημασία της περιοχής ως χώρος προσκυνήματος από τον τέταρτο αιώνα.

Αρχαιολογικός Θησαυρός και Μελλοντικές Έρευνες

«Τα ευρήματα όπως κεραμικά, μέταλλα και γυαλί αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη κατοίκηση της περιοχής καθώς και την παρουσία πιστών και προσκυνητών», σημείωσε η Stasolla. «Ο στόχος της ανασκαφής είναι να αποκτηθεί βαθύτερη γνώση αυτής της ιστορικής περιοχής της Ιερουσαλήμ και αυτό ακριβώς προσφέρει η παρούσα ανακάλυψη». Σημειώνεται ότι αυτή η ανασκαφή αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο αποκατάστασης στην ιστορική εκκλησία του Παναγίου Τάφου εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Η Francesca Romana Stasolla, μία από τις ερευνήτριες που συμμετέχουν στις ανασκαφές, αποκάλεσε το αρχαιολογικό εύρημα «έναν πραγματικό θησαυρό», υποδηλώνοντας ότι η σημασία της ανακάλυψης αυτή θα συνεχίσει να αναδύεται καθώς οι έρευνες προχωρούν.