Οι Ελληνοαμερικανικές Οικονομικές Σχέσεις και οι Ευκαιρίες Επενδύσεων
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου στους Δελφούς, αναδείχθηκαν οι ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις και οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές. Αξιοσημείωτες ήταν οι δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στα κράτη μέλη της Ευρώπης μια βιώσιμη και εναλλακτική λύση για την ενεργειακή τους εξάρτηση.
«Η Ελλάδα μπορεί να βγάλει από το «λαιμό» της Ευρώπης τη θηλιά της Gazprom», δήλωσε ο Τζορτζ Τσούνης, τονίζοντας τη δυνατότητα μεταφοράς του αμερικανικού LNG μέσω της Ρεβυθούσας ή της Αλεξανδρούπολης. Υπογράμμισε πως οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη βιομηχανιών στην Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία για τις προοπτικές της. Ο πρέσβης σημείωσε την πορεία της χώρας από επίπεδα ανεργίας ακραία υψηλά, στο 28%, σε ποσοστά γύρω στο 8,6% σήμερα, επισημαίνοντας τη θετική εξέλιξη και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα, ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε πως τον εξέπληξε το γεγονός ότι οι αγορές έχουν πλέον μιλήσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θεωρώντας το καλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Προτάσεις για τη Βελτίωση της Δικαιοσύνης και του Τραπεζικού Τομέα
Όσον αφορά τις προοπτικές βελτίωσης, ο πρέσβης αναφέρθηκε στο δικαστικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «αστείο», προτείνοντας την ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις. «Πρέπει να έχουμε εισαγγελείς και δικαστές που να κατανοούν ότι η καθυστερημένη δικαιοσύνη ισοδυναμεί με άρνηση δικαιοσύνης», ανέφερε.
Ο Γιώργος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για την αναγέννηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αποκάλυψε ότι η κρίση που πέρασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπήρξε ένα παράδειγμα για την αναγκαιότητα αποφασιστικών ενεργειών που οδήγησαν σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο ίδιος δήλωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ικανό και διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως τόνισε, για να δανείσει, πρέπει οι επιχειρήσεις να δείξουν ενδιαφέρον για χρηματοδότηση. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει ζήτηση από τις εταιρείες», ανέφερε.
Επενδυτικές Ευκαιρίες και Καινοτομία στην Ελλάδα
Ο Dean Dakolias από το Fortress Investment Group αναφέρθηκε επίσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας ότι παρά τη μείωσή τους, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλων ποσοστό της οικονομίας που δεν έχει πρόσβαση σε κεφάλαια. «Η πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα είναι να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα γύρω από την επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας ταλέντα από την εσωτερική και διασπορά», δήλωσε.
Ο Άλεξ Πίσσιος, ιδρυτής των Cinespace Studios, τόνισε τη σημασία της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. «Η χώρα γυρίζει περισσότερες ταινίες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει κάνει τεράστια πρόοδο εδώ και πρέπει να προβάλλουμε αυτές τις επιτυχίες», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο Γιάννης Σαρακάκης, Πρόεδρος του Ομίλου Σαρακάκη, επισήμανε την ανάγκη καινοτομίας και βιωσιμότητας στην οικονομία. «Πρέπει να στραφούμε στη νέα τεχνολογική επανάσταση και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγή και να προσθέσουμε αξία σε ό,τι παράγουμε. Αναμένω να δω την ελληνική οικονομία να περνά από κατάσταση ανάκαμψης σε κατάσταση ανάπτυξης», δήλωσε, ενισχύοντας την ανάγκη για εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή.