Καταδίκη Ορθοπεδικού Γιατρού για Δωροληψία στην Θεσσαλονίκη
Ποινή φυλάκισης 1 έτους, με τριετή αναστολή, και επιπλέον χρηματική ποινή 5.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 60χρονο ορθοπεδικό γιατρό, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη 2 Απριλίου, μετά από καταγγελία ασθενούς ότι της ζήτησε το ποσό των 300 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου εργάζεται.
Δικαστική Απόφαση και Δικογραφία
Το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε τον γιατρό ένοχο για δωροληψία υπαλλήλου, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η 56χρονη ασθενής αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και επισκέφτηκε το νοσοκομείο, όπου ο κατηγορούμενος τη εξέτασε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, φέρεται να ζητήθηκε από την ασθενή το ποσό των 300 ευρώ για το κόστος των βελόνων που απαιτούνταν για βιοψία.
Κατάθεση Μάρτυρα και Ενέργειες Εισαγγελίας
Ο γιος της καταγγέλουσας, ο οποίος τη συνόδευσε στο νοσοκομείο, κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Ανέφερε ότι όταν η μητέρα του δήλωσε πως είναι ανασφάλιστη, ο γιατρός τους ζήτησε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ. Ο γιος, στο πλαίσιο της έρευνας και της καταγγελίας, τηλεφώνησε την ημέρα της προγραμματισμένης εξέτασης στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
«Το ραντεβού ήταν στις 8:30 το πρωί και την μητέρα μου την συνόδευσε ο αδερφός μου. Πήγαμε στο γραφείο του και του δώσαμε τα προσημειωμένα χρήματα, τα οποία μας παρέδωσε η αστυνομία», κατέθεσε ο μάρτυρας.
Επιχειρήματα του Κατηγορούμενου
Ο 60χρονος γιατρός, απολογούμενος, αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε αθώος. Ανέφερε: «Δεν αποδέχομαι την πράξη. Δεν έχω κάνει τίποτα από όσα με κατηγορούν. Είμαι αθώος. Εάν ήθελα να κάνω κάποια παράνομη πράξη, αυτός ο χώρος δεν θα ήταν το γραφείο μου, στο οποίο συστεγάζομαι με ακτινολόγους». Αναφερόμενος στα προσημειωμένα χρήματα, υποστήριξε ότι είδε τον γιο της καταγγέλουσας να αφήνει τα χρήματα στο γραφείο και να φεύγει βιαστικά.
Μάλιστα, τόνισε πως οι μόνοι που αναφέρθηκαν στο ποσό ήταν εκείνοι που του είπαν ότι «αν πάνε σε ιδιωτική κλινική, θα πλήρωναν 1000 ευρώ για βελόνες, αναισθησιολόγο κτλ.».
Εισαγγελική Πρόταση και Αντιφάσεις
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση σχετικά με το πώς βρέθηκαν τα προσημειωμένα χρήματα στην τσέπη του παντελονιού του και όχι πάνω στο γραφείο». Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των κατηγοριών και την ανάγκη για διαφάνεια και ειλικρίνεια στην ιατρική πρακτική.