www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιδράσεις στη Βουλή για την παρέμβαση ένοπλων αστυνομικών σε μαθητική παράσταση στην Ιεράπετρα

0736841d8fe23821420692b2543a5739 no watermark
Κοινοποίηση

Παρέμβαση Ένοπλων Αστυνομικών σε Μαθητική Παράσταση: Το Θέμα στη Βουλή

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κυριακή Μάλαμα, μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, αναφορικά με την «πρωτοφανή παρέμβαση ένοπλων αστυνομικών σε μαθητική θεατρική παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου», η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και συζητήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα.

Όπως αναφέρει η δήλωση της κυρίας Μάλαμα, οι αστυνομικοί εισήλθαν στον χώρο της παράστασης οπλισμένοι και ζήτησαν τα στοιχεία των εκπαιδευτικών, προχωρώντας σε έλεγχο έπειτα από ανώνυμη καταγγελία σχετικά με το περιεχόμενο του έργου «Ο Εχθρός της Τάξης». Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει παρουσιαστεί και στο παρελθόν από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, πραγματεύεται καίρια ζητήματα όπως οι σχέσεις εξουσίας, η κοινωνική πίεση και η εφηβική ταυτότητα, ζητήματα που θεωρούνται απόλυτα θεμιτά και παιδαγωγικά στο πλαίσιο της σχολικής τέχνης.

Η δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό το περιστατικό είναι ήδη έντονη, με εκπαιδευτικούς φορείς, γονείς και πολίτες να εκφράζουν την ανησυχία τους. Η τοπική ΕΛΜΕ χαρακτήρισε την παρέμβαση αυτή «ύβρη προς τη δημοκρατία» και «προσβολή της εκπαιδευτικής ελευθερίας». Η κυρία Μάλαμα επισημαίνει τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, υποδεικνύοντας ότι η παρουσία οπλισμένων αστυνομικών σε σχολικές εκδηλώσεις:

  • τρομοκρατεί μαθητές και εκπαιδευτικούς,
  • παραβιάζει την παιδαγωγική αυτονομία των σχολείων,
  • και συνιστά απόπειρα λογοκρισίας της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η βουλευτής καλεί τα υπουργεία να αποσαφηνίσουν ποιος υπέγραψε την εντολή της αστυνομικής επέμβασης, να διασφαλίσουν την ελευθερία έκφρασης και την εκπαιδευτική δημιουργία, και να εγγυηθούν ότι παρόμοιες καταστάσεις αστυνομοκρατίας δεν θα επαναληφθούν σε σχολικούς και πολιτιστικούς χώρους.

«Η δημοκρατία, η παιδεία και η τέχνη δεν μπορεί να λειτουργούν υπό επιτήρηση. Το σχολείο δεν είναι πεδίο αστυνομικού ελέγχου, αλλά χώρος ελευθερίας, κριτικής σκέψης και δημιουργίας», καταλήγει η κα Μάλαμα, επισημαίνοντας τη σημασία του σεβασμού στους θεσμούς και τις ελευθερίες μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.